Industriarbetarnas tidning

Svenskt Näringsliv: ”Vi har delegerat vårt ansvar”

9 september, 2008

Skrivet av

Linne från Svenskt Näringslivs eget hus tvättades i minst åtta år på Järfälla Tvätteri där papperslösa utnyttjades. Men Svenskt Näringsliv tar inget
ansvar för det inträffade.

Svenskt Näringslivs huvudkontor ligger i Näringslivets hus på Östermalm i Stockholm. Där finns konferensanläggningar och sex matsalar med plats för drygt 500 gäster. Dessa drivs av företaget Sabis som i sin tur i minst åtta år skickat sina smutsiga dukar och servetter till Järfälla Tvätteri där papperslösa utnyttjats.

– Eftersom vi kontrakterat Sabis som i sin tur kontrakterat Järfälla Tvätteri så kan det inte anses vara vårat ansvar. Det ansvaret har vi delegerat till Sabis, säger Marie Rudberg (bilden) som är administrativ direktör på Svenskt Näringsliv.

– Själva försöker vi gardera oss mot oseriösa företag genom att bara kontraktera etablerade och välrenommerade företag. I våra avtal skriver vi också in att vi förväntar oss att de i sin tur endast tecknar avtal med företag som följer gällande lagar och förordningar. På det sättet tycker jag att vi tar vårat ansvar, säger hon.

Ulla Lindfors som är chef för Sabis i Näringslivets hus blir överraskad när Dagens Arbete berättar om missförhållandena på tvätteriet.

– Vi har inte haft en aning om att det här pågått. Det låter fruktansvärt. Sånt här ska ju inte kunna förekomma i det här landet, säger hon.

Tycker inte du att ni har ansvar att kontrollera arbetsförhållandena hos era underleverantörer?

– Nej, det har aldrig fallit mig in faktiskt. Om vi skulle kontrollera alla våra underleverantörer skulle vi behöva en extra heltidstjänst. Annars är det en omöjlighet, säger hon.

Men hur ska ni då kunna undvika att köpa tjänster av företag där människor utnyttjas?

– Jag har jobbat 40 år i branschen och jag har aldrig varit med om någonting liknande. Vi har ju haft ett samarbete med det här företaget så länge att man inte haft en tanke på det. Men om det här stämmer så är det ju självklart att de har levererat tvätt till oss för sista gången, säger Ulla Lindfors.

Sabis har nu sagt upp kontraktet med Järfälla Tvätteri och från Svenskt Näringslivs sida anser man det vara gott nog, trots att Sabis faktiskt brustit i sin kontroll. Marie Rudberg på Svenskt Näringsliv tycker ändå inte organisationen kan kräva mer.

– Eftersom de sagt upp kontraktet så fort de fått reda på dessa missförhållanden så tycker jag att de vidtagit rimliga åtgärder, säger hon.

Men vad är då ert avtal värt om ingenting händer när era underleverantörer brister i sin kontroll?

– När det gäller Järfälla Tvätteri så tycker jag de vidtagit de åtgärder man kan förvänta sig. Om de brustit i sin kontroll så är det olyckligt och en anledning för dem att se över sina rutiner. Men från Svenskt Näringslivs sida finns det i den här situationen ingen anledning att agera mot Sabis, säger hon.

Varför kräver ni inte kollektivavtal av de företag ni handlar tjänster ifrån?

– Vi är för fri företagsamhet och en fri och öppen marknad. Då kan vi inte gå emot det och säga att vi kräver kollektivavtal, säger hon.

Dagens Arbete har även sökt Svenskt Näringslivs ordförande Signhild Arnegård Hansen, men eftersom organisationen inte anser denna händelse vara av principiell betydelse har hon avstått från kommentarer.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?