Industriarbetarnas tidning

Dammiga arbetsplatser ska bli bättre

20 oktober, 2008

Skrivet av

Sedan början av 90-talet har byggarbetsplatserna blivit allt dammigare och personalen löper högre risk än andra att drabbas av lungsjukdomar. Nu ska åtgärder tas fram för att få bort dammet.

– För vissa arbeten är det vanligare att man ligger över gränsvärdena än under, säger Bengt Christensson, yrkeshygieniker vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

Han har fått 2,2 miljoner kronor från Afa Försäkring till ett projekt som ska ta fram praktiska åtgärder för att minska dammhalterna på byggarbetsplatser.

Det är framför allt vid ombyggnation och renovering som dammhalterna är höga. Bilning av badrum vid stambyte är exempel på tillfällen då dammhalterna ofta ligger över Arbetsmiljöverkets gränsvärden. Den smutsiga luften är sannolikt orsaken till att byggnadsarbetare löper större risk än andra att drabbas av lungsjukdomen KOL.

Bengt Christensson ska bland annat jobba tillsammans med företag som tillverkar och hyr ut verktyg till byggarbetsplatser. Verktygen kan utvecklas så att de sprider mindre damm när de används.

– Tidigare har de inte varit så intresserade av att ta fram verktyg som dammar mindre. De har sagt att det är ett svenskt problem, och att det är en för liten marknad. Men nu finns en efterfrågan även i England, Spanien och Holland. Så nu är de intresserade av att få sina grejer provade, säger Bengt Christensson.

Efter att Bygghälsan lades ner i början av 90-talet har mätningarna av luften på byggarbetsplatserna i princip upphört. Uppfattningen bland yrkeshygieniker är att luften har blivit sämre sedan dess, berättar Jan Olof Norén på Arbetsmiljöverket.

Sedan i våras driver även Arbetsmiljöverket ett projekt för att minska dammet på bland annat byggarbetsplatserna. 200 arbetsplatser ska kontrolleras. Hittills har ungefär 40 inspektioner genomförts och av dem har hälften lett till att krav på åtgärder har ställts på arbetsgivaren. Nästa år ska även sten- och betongvaruindustrin inspekteras.

I Dagens Arbetes reportage ”Den pyttelilla döden”, som publicerades i maj 2007, avslöjades att en vanlig industriarbetare utsätts för tusen gånger högre halter av farliga partiklar än vad som finns på Sveriges smutsigaste gata.

Att damm från betong är så farligt beror bland annat på att det innehåller kvartspartiklar. De är väldigt små och kan ta sig långt in i luftvägar och lungor. De orsakar bland annat lungsjukdomen silikos (stendammslunga).

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.