Industriarbetarnas tidning

”Fler arbetsmiljöbrott kan klaras upp”

27 oktober, 2008

Skrivet av PETER LEANDER

Landets miljöåklagare har länge fått sätta sitt arbete åt sidan för mer traditionella brottsmål. Men snart får Sverige sin första åklagarkammare specialiserad på arbetsmiljöbrott.

Den första januari 2009 kommer landets 25 miljöåklagare att knytas till en ny åklagarkammare inriktad på miljö och arbetsmiljöbrott. Enligt Mats Palm, chefsåklagare på miljöbrottsenheten vid Malmös åklagarmyndighet, är det ett åttaårigt krav från landets miljöåklagare som förverkligats.

– Miljöåklagare har allt för ofta fått sätta sina egentliga arbetsuppgifter åt sidan för att arbeta med mer allmänna brottsmål, säger han.

Mats Palm menar att det beror på den stora arbetsbelastning som många åklagarkammare utsätts för. Med den nya kammaren kommer miljöåklagarnas arbetsuppgifter att vara fredade.

– Hur man värderar arbetsmiljöbrott varierar inom landet, säger Mats Palm.

Enligt honom är det svårare att sätta dit personer som är åtalade för arbetsmiljöbrott än vad det är i till exempel misshandelsfall. Med den nya åklagarkammaren hoppas han att fler mål kommer att klaras upp.

– Eftersom det ofta är företag som åtalas för arbetsmiljöbrott är det svårt att visa på vem som bär ansvaret.

Att regeringen skurit ned på Arbetsmiljöverkets budget märks i miljöåklagarnas jobb, menar Mats Palm.

– Kvaliteten har inte blivit sämre, men personalen på Arbetsmiljöverket har fått svårare att hinna med. De är vår viktigaste samarbetspartner eftersom de vet hur det ser ut på arbetsplatserna. Det är där expertisen finns.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.