Industriarbetarnas tidning

”Fler kvinnor i fackets styrelser”

6 oktober, 2008

Fler kvinnor på förtroendeuppdrag och beslutande poster inom facket. Det är IF Metalls målsättning. Därför samlades ett 30-tal kvinnor på en IF Metall-konferens förra veckan.

Deltagarna var kvinnliga (vice) avdelningsordföranden från orter runt om i landet och kvinnor som jobbar på IF Metalls förbundskontor i Stockholm.

Gäster till konferensen, som hölls på kursgården Skåvsjöholm utanför Stockholm, var bland andra IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä och landshövding Britt Bolin.

En av deltagarna var Marie Lönn, 46 år och vice ordförande i avdelning 16, Mälardalen. Hon tyckte att Britt Bolin gav inspiration:

– Britt Bolin kunde berätta om strukturen, ordningen mellan manligt och kvinnligt som finns i hela samhället. Brist på kvinnor i fackets styrelser är inte en isolerad sak, det hänger ihop med andra mönster.

– Sånt som man känt på sig, men inte riktigt kunnat formulera.

Marie tror att valberedningarna har en viktig roll när det gäller att förbättra kvinnornas representation i styrelserna.

– I vår förbundsstyrelse ser fördelningen män/kvinnor bra ut. Bland kongressledamöterna är det också okej. Kommer man sedan till avdelningsnivå blir det tunnare med kvinnor. Poff. Sedan är det slut. Frågan måste hållas vid liv på klubbnivå. Det krävs utbildning och goda förebilder.

– Jämställdhet sköter inte sig självt. Det trodde vi tidigare, men så är det inte.

Marie säger att det också beror på kvinnorna själva. Kvinnor har lätt att tänka ”inte ska väl jag…”. Det är ett gammalt synsätt, svårt att ändra.

Birgitta Widén (bilden), förbundssekreterare i IF Metall, deltog också i konferensen.

En viktig poäng med den här typen av konferenser är att skapa ett kvinnligt nätverk inom IF Metall, säger hon. Det gäller att stötta de kvinnor som sitter i styrelserna i dag.

IF Metalls mål är att alla avdelningsstyrelser ska avspegla andelen kvinnor bland medlemmarna. Det är fortfarande långt dit.

– Beslut och frågor vi jobbar med inom förbundet ska spegla vad våra medlemmar tycker är viktigt. Vad som är viktigt är kanske inte det samma för män och kvinnor. Därför måste vi få in fler kvinnor, säger Birgitta Widén.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.