Industriarbetarnas tidning

Göteborgsfacket rustar för krisen

16 oktober, 2008

Skrivet av

I dag finns 400 inskrivna vid IF Metalls a-kassa i Göteborg. Snart tillkommer 4 000 nya. Avdelningen rustar sig för en extrem situation i spåren av Volvos kris.

– Vi jobbar på så bred front som möjligt, säger Bengt Forsling, ombudsman i avdelningen.

En varselgrupp har tillsatts som bland annat ska se till att a-kassan fungerar smidigt inför anstormningen.

– I dag kan ett enskilt ärende ta flera timmar i anspråk. Det håller inte när belastningen ökar.

A-kassan kommer att förstärkas med ytterligare en person. Men framför allt kommer resurser att läggas på att informera de arbetslösa om hur man fyller i alla blanketter rätt för att hanteringen ska kunna löpa någorlunda smärtfritt.

– Ingen ska behöva vänta på sin ersättning, säger Bengt Forsling.

Avdelningen kommer också att samarbeta med kommuner och Arbetsförmedlingen för att kunna dammsuga regionen på jobb och utbildningar. Regionen har tretton kommuner och de flesta inom pendlingsavstånd.

– Vi behöver yrkesinriktad utbildning. Men tyvärr har vuxenutbildningen skurits ner i de kommuner som fått borgerligt styre.

– I Lerum, där jag bor, finns i stort sett bara utbildning för bilskollärare kvar. Känns lite absurt när vi inte ens vet om vi kommer att kunna tillverka bilar här längre.

Däremot vet man att industrin i Västsverige under kommande år behöver rekrytera minst 8 000 personer om året, oavsett vilken konjunktur som råder enligt Teknikföretagens bedömningar. Orsaken är främst att 40-talisterna pensioneras.

– Därför är allt inte nattsvart. Industrin kommer att finnas kvar och det blir många lediga jobb framöver.

Tillsammans med arbetsgivarna har IF Metall Göteborg tagit fram valideringsmodeller för att fastställa kompetensen hos den som jobbat i industrin.

– Om valideringen nu används i omställningsarbetet så skulle den enskilde snabbt kunna komma tillbaka till arbetsmarknaden genom att han eller hon får rätt arbetsmarknadsutbildning.

– Men det kräver att staten skjuter till pengar. Nu finns inte de pengarna. Den en och en halv miljard som regeringen utlovat räcker bara till årsskiftet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.