Industriarbetarnas tidning

Löfven i möte med regeringen

14 oktober, 2008

Bra att mötet blev av, men inga konkreta löften om nya satsningar. Så kommenterar IF Metalls ordförande Stefan Löfven dagens träff med näringsminister Maud Olofsson och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Mötet hölls på regeringskansliet i Stockholm, med anledning av de ökade varslen inom fordonnsindustrin. Även företrädare för Volvo Personvagnar och Göteborgs stad deltog.

För IF Metall handlar det dels om de bilarbetare som blir av med sina jobb. Och, på längre sikt, fordonsindustrins framtid.

Enligt ministrarna finns det tillräckliga resurser att hjälpa de uppsagda med matchning till andra jobb, arbetsmarknadsåtgärder och utbildning. Detta täcks bland annat av det extra anslag på 1,5 miljard kronor som Göteborgs arbetsförmedling får.

Men, enligt Löfven, gäller det endast 2008. Samma förutsättningar bör finnas för nästa år. Då kommer en stor del av höstens varsel att verkställas i form av uppsägningarna och det är då som hjälpen behövs mest.

Skyddsnätet för de uppsagda finns också i den redan avtalade omställningsförsäkringen och i eventuella pensionslösningar för äldre arbetare.

– Volvo har gjort pensionslösningar vid tidigare nedskärningar. Det har fungerat då, säger Stefan Löfven. Men det är de lokala parterna som gör upp om detta.

Vad gäller bilindustrins villkor, på kort sikt, krävs en lånegaranti, anser IF Metall. Tillgången till kapital är ett stort problem i dag. I USA, till exempel, har systemet med lånegaranti tillämpats på ett fungerande sätt inom bilindustrin.

Garantin kan fungera på olika sätt. En möjlighet är att Riksbanken utfärdar garantin.

– Det handlar inte om att ge bort pengar till företagen, säger Stefan Löfven. Det ska vara ett lån som är kopplat till kravet att investeringen ska göras i Göteborg.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.