Industriarbetarnas tidning

Nationell beredskapsgrupp efter varslen

10 oktober, 2008

Skrivet av

Arbetsförmedlingen har bildat en nationell beredskapsgrupp för att klara konsekvenserna av den senaste tidens omfattande varsel.
– Men vi får inte glömma alla dem som redan är i utanförskap, säger generaldirektör Angela Bermudez Svankvist.

Efter Volvos stora varsel i onsdags har regeringen beslutat att omfördela 1,5 miljarder kronor till insatser för de som drabbas. Det är pengar som har blivit över då bland annat jobb- och utvecklingsgarantin utnyttjats i mindre omfattning än väntat.

– Om detta inte hade hänt hade vi haft ett överskott som hade gått tillbaka till statskassan. Det handlar alltså inte om en budget för nästa år, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Angela Bermudez Svankvist till Dagens Arbete.

Exakt vad pengarna ska användas till kan hon inte svara på i dag, men en nationell beredskapsgrupp har bildats och får information dagligen om tillståndet i de områden som drabbas värst av varsel. Arbetsförmedlare kommer att disponeras om så att de finns där de behövs bäst.

– Vi har kontakt med Göteborg och Västra Götaland. Men även underleverantörer i Umeå drabbas, och Gotland har båttillverkaren (Nimbus lägger ner tillverkningen i Visby, red. kommentar). Det är flera branscher som berörs.

När det är klart vilka personer som blir uppsagda från Volvo kommer en arbetsförmedling att upprättas på plats. Först då vet man vilka resurser som behöver sättas in.

– Paketlösningar löser inte situationen. Det här är individer och vi måste titta på vad varje individ behöver, säger Angela Bermudez Svankvist.

Nu ser Arbetsförmedlingen över vilka branscher som väntas ha en efterfrågan på personal inom en snart framtid. Angela Bermudez Svankvist nämner miljöbranschen, infrastruktur och den högteknologiska sektorn.

Men hon poängterar att det redan i dag finns 150 000 öppet arbetslösa och en halv miljon människor i olika utbildningsprogram.

– Vi får inte glömma dem, utan måste fortsätta att ta hand om dem. Det är två parallella spår vi kör. Det är ett nationellt handlingsprogram, men vi måste fortsätta att jobba för dem som redan befinner sig i utanförskap.

Texten korrigerad 10 oktober.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.