Industriarbetarnas tidning

Personer med sjukersättning ska få jobba

28 oktober, 2008

Skrivet av AGNETA PERSSON

Nu på torsdag den 30 oktober beslutar riksdagen att personer med sjukersättning (det som tidigare hette förtidspension) ska kunna jobba med bibehållen ersättning. Carina Ferbe, försäkringsombudsman på IF Metall, är kritisk till de nya reglerna.

Förändringen innebär att personer som beviljats permanent sjukersättning före 1 juli i år från och med 1 januari 2009 ska kunna jobba eller studera utan att det påverkar ersättningen från Försäkringskassan.

För den som har hel sjukersättning blir det möjligt att tjäna 42 800 kronor om året utan att det påverkar ersättningen. Tjänar man mer än så räknas sjukersättningen av med 50 procent av arbetsinkomsten.

Regeringen har tidigare beslutat att arbetsgivare som anställer personer med sjukersättning slipper betala sjuklön för dessa. Sedan 1 juli i år är även den automatiska omprövningen för sjukersättning efter tre års sjukskrivning borta.

För dem som blivit beviljade sjukersättning före 1 juli gäller dock de gamla reglerna och beslutet ska även fortsättningsvis omprövas vart tredje år.

Tanken är att de nya reglerna ska göra det lättare att komma tillbaks till arbetslivet. Men Carina Ferbe på IF Metall tror inte att det kommer att bli någon rusning.

– Med tanke på alla vi har haft att göra med när det gäller prövningar av arbetsskador och belastningsskador kan man undra till vilka jobb de här människorna kommer ha möjlighet att gå till? Jag tror inte det kommer att bli någon skrikande efterfrågan.

Carina Ferbe befarar också att de få som eventuellt skulle orka provjobba inte kommer att våga. För om Försäkringskassan ser att man kan jobba, även om det bara är tillfälligt, riskerar man inte att bli stämplad som arbetsför då och mista sin rätt till sjukersättning vid nästa omprövning? undrar hon.

– Man har ju hört talas om de som fått indragen sjukpenning trots att det finns sju läkarintyg …

– Antingen är man sjuk eller frisk. Har du en arbetsförmåga ska du jobba kvar, men då ska du inte ha en sjukskrivning samtidigt. Det här är som att säga att människor som får sjukersättning är friska. För mig kolliderar det både moraliskt och etiskt.

Fakta Från och med 1 januari blir det möjligt för den som före 1 juli i år beviljats permanent förtidspension att jobba eller studera utan att pensionen påverkas. 435 000 personer berörs. I dag betalar arbetsgivaren 80 procent av sjuklönen de första fjorton dagarna. Enligt de nya reglerna befrias arbetsgivare som anställer förtidspensionärer från detta.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.