Industriarbetarnas tidning

Porslins­arbetares arbetsmiljö ska granskas

27 oktober, 2008

Skrivet av AGNETA PERSSON

Hur farligt är kvartsdamm? Nu ska arbetsmiljön på Gustavsbergs fabriker under 45 år analyseras för att ge bättre kunskap om sambandet mellan kvartsdamm och cancer, hjärt- kärlsjukdomar och luftvägssjukdomar.

Kvarts, ett mineral som består av kisel och syre, förekommer framför allt vid så kallat ROT-arbete: reparation, ombyggnad och tillbyggnad. När till exempel gamla husväggar rivs dammar det kvarts. Men även inom den keramiska industrin förekommer kvartsdamm. Nu ska miljön på porslinsfabriken i Gustavsberg utredas ordentligt.

Docent Nils Plato på Karolinska Institutet har fått 1,8 miljoner kronor från Afa Försäkring (försäkringsbolag som ägs av arbetsmarknadens parter) för att se vad som har hänt med 1 215 personer som jobbade på Gustavsberg mellan 1951 och 1996.

– Vi följer dessa personers levnadsöden. Hur många har avlidit? Av vilka orsaker? Har man dött i hjärtinfarkt? Cancer? Sen skapar vi en kontrollgrupp och ser om de personer som jobbat i Gustavsberg har en överdödlighet som hänger samman med miljön.

Hittills har de flesta studier av kvartsdammsexponering skett i tunga, tillfälliga, arbetsmiljöer som gruvor, stenbrott och vid bergarbete. Det har därmed varit svårt att utföra några studier på vilken inverkan kvartsdamm har under en längre tid. Men på porslinsfabriken i Gustavsberg har arbetsplatserna varit fasta. Här har dessutom mätningar skett till och från under mer än femtio års tid, vilket ger Nils Plato ett unikt stabilt underlag att jobba med.

För första gången ska även kvartsdammets inverkan på kvinnor undersökas ordentligt. Kvinnor utgör 37 procent i den grupp porslinsarbetare som ska studeras. Nils Plato utesluter inte att det skulle kunna finnas en könsskillnad när det gäller dammkänslighet.

– Kvinnor har mindre lungvolym, rent fysionomiskt är de ju mindre. Men annars finns det inga biologiska incitament för att kvinnor skulle vara mer utsatta än andra.

Enligt Nils Plato är kunskaperna hos arbetsgivare, anställda och fack när det gäller risker med kvartsdamm dåliga. Det går att skydda sig till hundra procent, men många är inte medvetna om hur farligt det är och struntar i skyddsutrustningen.

– Många har inte ett hum om det här och tror att det blir rent om man dammsuger och struntar då i skyddsmaskerna. Men dammet går rakt igenom dammsugarpåsen. Det farliga dammet på arbetsplatserna är de små partiklarna som inte syns för blotta ögat.

Studien påbörjas i mars nästa år och pågår i två år.

Fotnot:
Dagens porslinstillverkning i Gustavsberg består av två delar. Den ena, större delen, är produktion av sanitetsporslin för badrum. En mindre verksamhet i ett annat bolag tillverkar hushållsporslin.

Texten är kompletterad 28/10 2008.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.