Industriarbetarnas tidning

(s) vill satsa på fordonsforskning

14 oktober, 2008

Skrivet av HANS LARSSON

Socialdemokraterna vill satsa ytterligare 1,5 miljarder kronor för att möta den akuta krisen på arbetsmarknaden. Det framgår av den jobbmotion partiet presenterade i riksdagen i dag.

– Regeringen tycks inte ta den kris vi befinner oss i på allvar. Nu krävs kraftåtgärder, säger socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Sven-Erik Österberg.

Regeringen har lovat 1,5 miljarder i jobbsatsning, bland annat med anledning av krisen på Volvo. Men det är bara gamla pengar som omfördelas, menar socialdemokraterna.

– Vi vill satsa 1,5 miljarder nya kronor i ett industripaket, bland annat till skräddarsydda utbildningar för industrin och 500 miljoner kronor till fordonsforskning, säger Österberg.

Partiet vill också satsa på kompetensförsäkring, bygga ut omställningsavtalen och fler platser inom den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen.

– Den borgerliga regeringen har skurit ner på arbetsmarknadsutbildningen med 70 procent. Vi vill rusta upp den med 29 000 nya platser, säger Berit Högman, s-ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

I enlighet med tidigare löften vill socialdemokraterna också återställa a-kassan, genom sänkt avgift, höjd ersättning och ett höjt tak till 970 kronor per dag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.