Industriarbetarnas tidning

Sjuka flyttas runt [
]i ersättningssystemen

7 oktober, 2008

Skrivet av HELENA GUNNARSSON

Sjukskrivningarna minskar, men vart tar människorna vägen som försvunner ur statistiken? Dagens Arbete vet. En unik kartläggning i Norrbottenkommunen Arjeplog visar att de flesta sjuka bara har flyttats runt i ersättningssystemen.

Landet med rekord i sjukskrivningar har äntligen nått målet med att halvera antalet sjukskrivningsdagar per invånare. Men politiskt bråkar man om resultatet bara är av godo.

Regeringen hävdar att de sjukskrivna arbetar. Och oppositionen är lika säker på att de har slagits ut och går på socialbidrag.

Båda sidor har fel, visar Dagens Arbetes kartläggning.

• Enbart 7 procent har gått tillbaka till arbete.

• Ingen av de sjukskrivna vi har granskat lever
på socialbidrag.

Så vart har de tagit vägen? Den enkla sanningen är att människor har flyttats mellan ersättningssystemen.

De sjukskrivna vi har granskat bor i Arjeplog. Det är den kommun som minskat sjukskrivningarna mest i Norrbotten – det län som hade det sämsta utgångsläget.

Den 31 augusti 2005 var 328 personer sjukskrivna i Arjeplog. Det är den tid då Försäkringskassan på allvar började skärpa tillämpningen av sjukreglerna.

Två och ett halvt år senare är tre av fyra fortfarande kvar i någon form av sjukskrivning. Av dem som hade sjukpenning har en tredjedel flyttats över till förtidspension.

Det som har bidragit till att ohälsotalet har minskat är att fler har sjukersättning på deltid, ibland tillsammans med a-kassa. Men den största orsaken till att ohälsan gått ner, i Arjeplog liksom i riket, är att färre nya blir sjukskrivna.

handlar om en attitydförändring enligt Försäkringskassan. Och i bästa fall betyder det att numera enbart de som verkligen behöver sjukskrivning får det. I sämsta fall är verkligheten den att sjuka inte vågar stanna hemma. I rädsla för att fastna i sjukskrivning, bli av med jobbet eller behöva bråka med Försäkringskassan för att få någon ersättning.

Kvar är de sjukskrivna som fortfarande skvalpar runt i a-kasse- och sjukersättningssystemen.

I Arjeplog, den kommun som minskat sjukskrivningarna mest, handlar det om var femte person i arbetsför ålder. De har sjukpenning eller förtidspension på halvtid, ibland i kombination med a-kassa, en ersättning som tar slut efter 300 dagar.

Det är sjukskrivna som visserligen inte är lika beroende av Försäkringskassan, men de är lite fattigare och otryggare.

Läs hela reportaget Arjeplog och ohälsan som försvann.

Lyssna på DA:s reporter Helena Gunnarsson i Radio Västernorrland. Hon medverkar i programet Efter tre i dag, onsdag klockan 15.39.

Texten är korrigerad 8/10 2008.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.