Industriarbetarnas tidning

Volvofacket kräver stöd av företaget

23 oktober, 2008

Skrivet av MIKAEL FÄRNBO

Äldreavgångar, omställningsbidrag, kompetensutveckling och höjt tak i a-kassan. Så vill Volvofacket mildra krisen för de som sägs upp från AB Volvo.

Klubbarna kräver att företaget genomför olika former av äldreavgångar och erbjuder omställningsbidrag till de som till exempel vill börja studera eller starta eget.

Klubbarna kräver också att företaget aktivt satsar på internutbildningar och är generösa med tjänstledigheter för att prova på andra jobb.

Av regeringen kräver klubbarna att a-kassan höjs så att ersättningen faktiskt ger 80 procent för de flesta och att mer resurser ges till Arbetsförmedlingar på de berörda orterna.

IF Metallklubbarna understryker att berörda parter till varje pris bör arbeta för att undvika öppen arbetslöshet.

Kravlistan lanseras i samband med att IF Metallklubbarna inom koncernen är samlade till överläggningar i Växjö. Konferensen består av omkring 50 fackliga företrädare från AB Volvos samtliga enheter. De representerar cirka 15 000 medlemmar.

Läs hela kravlistan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.