Industriarbetarnas tidning

250 jobb bort när IAC flyttar paneltillverkning

7 november, 2008

Skrivet av ÅKE LIF

Bildelstillverkaren IAC Group ska lägga ner fabriken i Tidaholm i Västergötland. 250 anställda har varslats. En del av dem kan komma att erbjudas jobb i koncernens fabrik i Göteborg.

– Vi har väl känt på oss att det var vår tur, säger Ann Österberg, ordförande i IF Metallklubben på IAC Group i Tidaholm. Men vi tänker kämpa in i det sista.

Varslet vid IAC Group, som också planerar att lägga ner fabriken i Teresin i Polen, är det senaste i raden av nerdragningar inom bilindustrin.

Fabriken i Tidaholm tillverkar bland annat instrumentpaneler till tre av Volvos större modeller.

– Eftersom vi bara har tillverkning åt Volvo och Saab är vi naturligtvis sårbara i dagens läge, säger Ann Österberg. Enligt det förslag som företaget lagt ska tillverkningen i Tidaholm portioneras ut till de andra fabrikerna i Skara, Färgelanda och Göteborg.

Tillverkningen åt Volvo ska flyttas till Göteborg, är det meningen. Det är där en del av de varslade i Tidaholm kommer att erbjudas jobb, kanske ett fåtal vid de andra fabrikerna.

Enligt företaget ska 150 av de varslade kunna få jobb inom de andra enheterna i koncernen. Ytterligare 100 jobb tillkommer när tillverkningen i Polen flyttas till Sverige.

Men i Tidaholm ser det inte så ljust ut inför de förhandlingar mellan fack och företag som inleds på onsdag.

– Vi kommer förstås att tala för att produktionen ska finnas kvar i några år till, medan vi genomför de projekt vi håller på med, säger Ann Österberg.

Men sannolikt försvinner Tidaholmsfabriken.

– De unga kanske flyttar, men det är ju inte så enkelt för dem som har familj. Företaget har lovat hjälp med utbildning och omställningsstöd, säger Ann Österberg.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen