Industriarbetarnas tidning

”A-kassan är blodomloppet”

11 november, 2008

Skrivet av HANS LARSSON

– En stark och solidarisk a-kassa är blodomloppet i en god arbetsmarknadspolitik. Det blodomloppet är nu raserat av den borgerliga regeringen, sa socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin vid ett LO-seminarium på tisdagen.

LO-ekonomerna presenterade en rapport, där slutsatsen är att en generös a-kassa med högre ersättningsnivåer på sikt gynnar sysselsättningen.

– Regeringens linje är att de arbetslösa ska tvingas ta första bästa jobb, ett jobb under deras kvalifikationsnivå och till en låg lön. På så sätt ökar man löneskillnaderna och skapar ett låglöneproletariat, sa LO-ekonomen Dan Andersson vid seminariet.

– Om man i stället har en generös a-kassa med högre ersättning väntar folk på ett jobb som bättre motsvarar deras kompetens, vilket på sikt gynnar både produktivitet och sysselsättning, sa Dan Andersson.

Både Mona Sahlin och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin instämde i LO-ekonomernas slutsatser.

– Regeringens politik med kostsamma skattesänkningar till dem som redan har arbete är helt fel väg att gå. Och försämringarna i arbetslöshetsförsäkringen är ovärdiga ett rikt land som Sverige, sa Wanja Lundby-Wedin.

I stället borde arbetslinjen hävdas, menar LO. Alltså att samhället med hjälp av arbetsmarknadsåtgärder rustar arbetskraften för att kunna ta jobben när de kommer.

Och Mona Sahlin lovade rejäla höjningar i a-kassan om det blir regeringsskifte nästa val:

– LO-ekonomernas rapport visar med stöd av forskningen att en högre ersättning i a-kassan får positiva effekter. Dessutom ökar förståelsen för att det behövs ordning och reda och kontroll om ersättningen är högre, sa Mona Sahlin.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.