Industriarbetarnas tidning

Facket vill dubbla uppsägningstiden

20 november, 2008

Skrivet av

I dag överlämnade LO–förbunden sitt svar på arbetsgivarnas förslag på nytt huvudavtal. Facket vill ha en försäkring som möjliggör dubbelt så lång uppsägningstid.

– Det är nödvändigt att hitta ett förstärkt omställningsskydd om vi vill skydda våra medlemmar, säger Veli–Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare, som ingår i LO:s lilla förhandlingsdelegation.

Svenskt Näringsliv vill slopa turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd. Skicklighet och kompetens ska avgöra vem som prioriteras när företaget säger upp personal.

I dag säger lagen att man ska ta hänsyn till arbetstagarens tillräckliga kvalifikationer vid uppsägningar. Men den formuleringen vill Svenskt Näringsliv byta ut.

– Nu vill arbetsgivarna kunna välja ut den som gör det bästa jobbet. Man ska inte bara kunna klara av jobbet, man ska vara bäst också.

– Och det är arbetsgivaren som i slutändan ska bestämma vem som gör det bästa jobbet. Det är helt förkastligt.

Förslaget innebär, enligt Säikkälä, att man frångår den svenska modellen.

– Lagen bygger på att uppsägningar inte ska vara godtyckliga. Å andra sidan är det billigt att säga upp folk. I andra länder är det tvärtom. Där är uppsägningar godtyckliga, men dyra.

I dag kan arbetsgivare och det lokala facket avtala om vilken turordning som ska gälla vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Om inte parterna kommer överens om en avtalsturlista gäller lagens turlista med principen ”sist in först ut”.

I dag är det oftast större företag med bättre ekonomiska resurser som med sina fack kommer överens om avtalsturlistor. Företagen frångår turordningen genom att erbjuda avgångsvederlag, avtalspensioneringar eller annan typ av ekonomisk kompensation.

– För mindre företag är det svårare att betala avgångsvederlag och därmed blir det svårare att komma överens om en avtalsturlista. Därför vill vi införa ett förstärkt omställningsskydd i form av en försäkring.

En försäkring ska täcka hälften av kostnaden av uppsägningstiden som facken vill fördubbla. I dag är uppsägningstiden mellan en och sex månader. I fackens förslag har uppsägningstiden förlängts med det dubbla till mellan två och tolv månader.

– Vi hoppas att ett sånt försäkringssystem ska kunna passa det mindre företaget.

Lagen om anställningsskydd blir tillsammans med konfliktreglerna de hårda nötterna att knäcka när förhandlingarna nu drar igång på allvar, enligt Veli–Pekka Säikkälä.

– Vi har en bra modell inom industrin. Den kan inte kopieras och tryckas på andra. Vi borde kunna hitta en modell som passar alla. Vi har allt att vinna på att hålla staten borta. Det tjänar både vi och arbetsgivarna på.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.