Industriarbetarnas tidning

Fler vill stanna kvar i facket

17 november, 2008

Skrivet av

Färre funderar på att gå ur facket. Det visar Dagens Arbetes opinionsundersökning. Turbulensen på arbetsmarknaden spelar stor roll, tror Grafikernas vice ordförande Erik Georgii.

När Dagens Arbete genomförde en opinionsundersökning för ett år sedan svarade fyra av tio tillfrågade att de hade funderat på att gå ur facket under det senaste året. När samma fråga ställdes i oktober i år har andelen sjunkit till tre av tio.

Grafikernas vice ordförande Erik Georgii tror att två faktorer kan förklara förändringen.

– Förra året rådde en rätt stor förvirring kring a-kassan. Många var osäkra på om de hade råd och visste inte skillnaden på avgiften till a-kassan och facket.

– Nu har man också märkt av att det är hårdare tider.

När det blir oroligare på arbetsmarknaden blir facket en trygghet. Grafikerna märker att de har färre utträden och fler inträden än tidigare.

Bland yngre medlemmar märks däremot ingen förändring jämfört med förra årets undersökning. Fortfarande svarar 42 procent ja på frågan om de har funderat på att gå ur facket det senaste året. De är även mindre nöjda än äldre med sitt medlemsskap i facket. Bara 45 procent svarar ja på den frågan, jämfört med 57 procent totalt.

– Det speglar en högre grad av ifrågasättande. Man är mer benägen att kräva valuta för pengarna. Vi har inte klarat av att förklara sambanden tillräckligt bra. Många yngre tror att kollektivavtal och löneförhöjning är lagstadgat, säger Erik Georgii.

Kvinnor har i större utsträckning än män funderat på att gå ur facket det senaste året, vilket förvånar Erik Georgii till en början. Men det kan ha med ekonomin att göra, tror han. Höjningen av avgiften till a-kassan har till exempel slagit tuffare mot gruppen lågavlönade.

Dagens Arbetes opinionsundersökning är genomförd av Novus Opinion under oktober månad och bygger på 500 telefonintervjuer med medlemmar i IF Metall, Grafikerna, Pappers och Skogs- och Träfacket.
Dagens Arbete går ut till nästan 500 000 medlemmar i dessa fyra förbund.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen