Industriarbetarnas tidning

Hässleholmsföretag skär ned med 100 jobb

24 november, 2008

Skrivet av KJELL JOHANSSON

Småhustillverkaren Finndomo varslar ytterligare 100 anställda. Företaget går från en minskning med 20 procent till halverad produktion.

– Förut var vi förvånade, det är vi inte längre. Det konstaterar Mikael Andersson, vice ordförande vid Finndomo i Hässleholm.

Efterfrågan på småhus gick ned under första kvartalet i år. Företaget anpassade produktionen och sa i juni upp 50 anställda i fabrikerna i Hässleholm och Hultsfred.

I september la företaget ytterligare varsel. 116 anställda sades upp och husfabriken i Hultsfred stängdes.

– Men efterfrågan har fortsatt att dyka, säger Mikael Andersson.

En månad senare var det dags igen. I oktober varslades 25 anställda vid fabriken Finndomo Renholmen AB i Skellefteå. Tillverkningen lades i malpåse.

Den 19 november, ytterligare en månad senare, var det dags för senaste varslet. 65 arbetare och 20 tjänstemän i Hässleholm blir utan jobb. Likaså 15 tjänstemän i fabriken i Hjältevad.

– Det är en dyster stämning över lag, även bland dem som blir kvar. Det finns ju inte någon arbetsmarknad att gå till, avslutar Mikael Andersson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.