Industriarbetarnas tidning

”H&M gömmer sig bakom minimilönen”

5 november, 2008

Skrivet av

H&M kan inte gömma sig bakom minimilönerna längre. Se till att arbetarna får en lön de kan leva på istället.

Det säger Mats Svensson, chef för internationella enheten på IF Metall med anledning av Dagens Arbetes reportage om villkoren för textilarbetarna hos H&M:s underleverantörer.

Lönekostnaden i produktionsledet för den klänning som säljs i H&M:s butiker för 98 kronor uppgår till 2:25 kronor.

– Det kan se betydligt värre ut, säger Mats Svensson.

– Lönekostnaden för en sportsko som kostar runt tusenlappen brukar ligga på runt 4 kronor.

Han tycker att H&M ska diskutera anständiga löner i stället för att hänvisa till landets lagstadgade minimilöner. I Indien uppgår den till 3 kronor i timmen.

– Man måste fråga sig om det går att leva på den lön man får.

– Har man en vettig bostad? Kan man köpa kläder för lönen? Betala barnens skolavgift? Har man råd att handla näringsriktig kost? Betala doktorn? Uppsöka tandläkare?

– Och det gör kanske heller ingenting om man fick en slant över till att roa sig någon gång också?

Att hänvisa till landets minimilöner imponerar knappast på Mats Svensson.– Minimilönerna sätts oftast av politiker som själva har anknytning till de som äger industrin. De fattar sina beslut efter vad som är bra för företagen.

Ofta ligger minimilönerna kvar på samma nivå och urholkas med stigande levnadsomkostnader. Mats Svensson nämner minimilönen i Bangla Desh som exempel.

1994 uppgick minimilönen till 32 dollar i månaden.

2007 hade det verkliga värdet av minimilönen – med hänsyn till prisökningar – sjunkit till 25 dollar i månaden.Mats Svensson tycker att H&M är duktiga på att ta upp sociala frågor för sina anställda.

– Man är duktig, men man kan bli bättre, det visar inte minst de olika rapporter om brister som når oss från olika ställen i världen. De kan bli bättre, de kan göra mer, framförallt när det gäller att säkerställa fackliga rättigheter. När det gäller lön skulle man kunna fråga facken i de olika länderna: vilken lön behövs för att tillgodose människors elementära behov?

H&M skulle också – som spanska Zaras ägare Inditex – kunna teckna ett globalt ramavtal som garanterade fackliga rättigheter hos leverantörerna.

Genom ett ramavtal skulle, enligt Mats Svensson, H&M och facken kunna samverka för att säkerställa fackliga rättigheter.– Inditex avtal har haft stor betydelse för att hävda de fackliga rättigheterna. Sedan det tecknades i fjol har hundratals och åter hundratals arbetare och avskedade fackliga aktivister kunnat återanställas.

– Genom ett ramavtal skulle de anställda hos H&M:s leverantörer våga organisera sig fackligt och kunna driva igenom kollektivavtal med löner som det går att leva på. Och det är oftast en bra bit över de lagstadgade minimilönerna, säger Mats Svensson.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.