Industriarbetarnas tidning

IF Metall kräver plan mot krisen

19 november, 2008

Skrivet av

IF Metall vill ha ett åtgärdsprogram mot krisen. Det här är ingen vanlig kris, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven. Livskraftiga företag måste räddas.

– Den nedgång vi sett under hösten är allt annan än normal. Kapitalförsörjningen har havererat och vi har hamnat i en extremt svår situation som måste överbryggas.
– Och det handlar inte om att ge konstgjord andning åt fallfärdiga företag, utan att slå vakt om konkurrenskraftiga framtidsföretag som är grunden för vår välfärd.

Det åtgärdsprogram som IF Metalls förbundsråd i dag ställt sig bakom sammanfattas i nio punkter.

* Bankernas krisplan måste fungera. Om inte företagen kommer åt pengar blir det stillestånd i industrin, säger Stefan Löfven.
* Livskraftiga företag får inte gå omkull. Därför måste samhället se till att göra punktinsatser för att säkerställa likviditeten.
* Investeringar i industri och infrastruktur.
* AP-fonderna måste ta ökat ansvar och garantera svenskt ägande i en del företag. Jag vill inte att exemplet Scania återupprepas, säger Stefan Löfven.
* Prioritera utbildning i bristyrken.
* Kompletterande utbildning för dem som har en industriell bakgrund. Då kan industrin snabbt rekrytera när krisen är över.
* Utbilda dem som tillfälligt inte behövs i produktionen. Ge dem tjänstledigt under utbildningstiden. En åtgärd som bland annat Volvo tillämpade under 90-talskrisen.
* Höjt tak i a-kassan till 950 kronor per dag. Ändra beräkningsreglerna så att a-kassan verkligen ger 80 procent för dem under taket.– De som påstår att alla lågavlönade får 80 procent ljuger, säger Stefan Löfven.

– Beräkningsunderlaget innebär att man måste räkna bort exempelvis frånvaro för sjukdom och föräldraledighet. Då kommer man inte upp i 80 procent.

Den försämrade a-kassan och krisen för företagen gör att många av IF Metalls medlemmar känner en stark oro just nu, enligt Stefan Löfven.– Jag har rest runt på många ställen under hösten och på vissa håll möter man företag som står stilla. Den tystnaden ger en mycket obehaglig känsla.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.