Industriarbetarnas tidning

Klubb för a-kassan möter motstånd

11 november, 2008

Skrivet av

Handläggarna på IF Metalls a-kassa har bildat en riksklubb för att få ökad insyn och mer inflytande över vissa frågor. Men de tycker att de möter motstånd från ledningen.

I september förra året beslutade IF Metalls a-kassehandläggare att bilda en riksklubb. Syftet är att tillvarata handläggarnas intressen genom att få ökat inflytande och insyn i frågor som rör till exempel personaltrygghet, utbildning och lönesystem.

Karl-Henry Andersson är a-kassehandläggare i Borås och vald till ordförande i klubben. Ett drygt år efter bildandet upplever han att arbetsgivaren, det vill säga IF Metalls a-kassa, inte är intresserad av ett samarbete med klubben. Parterna har fortfarande inte enats om under vilka former klubben ska fungera.

Ärendet ligger nu hos Hans Rosengren, ombudsman på fackförbundet Handels som organiserar handläggarna. Men frågan om hur klubben ska fungera är inte helt lätt att lösa. IF Metalls a-kassa finns centralt i Stockholm samt på alla 52 avdelningar ute i landet. Dessutom är det inte ovanligt att a-kassehandläggarna delar sin arbetstid mellan a-kassan och avdelningen.

– Men det finns vissa övergripande frågor som borde vara lika för alla oavsett var i landet de arbetar. De frågorna bör ligga på riksklubben, så som lön, rikskuponger, glasögon och så vidare. Vi måste med a-kassans ledning slå fast en överenskommelse om ramarna för hur det ska fungera, säger Hans Rosengren på Handels.

Frågan har dragit ut på tiden och klubbens styrelse tycker att det är synd att man inte har fått chansen att sitta ner och diskutera tillsammans med arbetsgivaren hur en lösning skulle kunna se ut.

– Vi vill ha inflytande i lönefrågor och vill vara med och påverka utveckling, utbildning och personalbefrämjande frågor. Frågor som rör våra arbetsförhållanden, säger Karl-Henry Andersson.

IF Metalls a-kasseföreståndare Åke Ljunggren vill inte kommentera diskussionerna medan de pågår. Men han säger att det är svårt att hitta former för en riksklubb i den decentraliserade organisation som IF Metalls a-kassa har.

Förra veckan har Hans Rosengren stött på arbetsgivaren igen med förslag på lösningar och förväntar sig ett svar inom kort.

– Nog ska man kunna hitta lösningar, tror han.

FAKTA/IF Metalls a-kassa
Industrifackets och Metalls a-kassor slogs samman till IF Metalls a-kassa i maj 2006.På Metalls a-kassa fanns en riksklubb innan sammanslagningen och Industrifackets a-kassa hade en kontoristkommitté som tillvaratog handläggarnas gemensamma intressen.Vid sammanslagningen lades både kommittén och klubben ned.
Texten korrigerad 11 november 2008.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.