Industriarbetarnas tidning

”Ljusare för amerikanska facket”

5 november, 2008

Skrivet av PETER LEANDER

IF Metalls ordförande Stefan Löfven var orolig att Barack Obama inte skulle vinna. Det var även hans amerikanska kollegor. Med Obamas seger ser Stefan Löfven en ljusare framtid för USA:s fackföreningar.

I måndags talade Stefan Löfven med sina kollegor och samarbetspartners i den amerikanska fackföreningen International Association of Machinists and Aerospace Workers IAM.

– Ordföranden för IAM sade till mig att om McCain vinner blir det ännu värre, säger Stefan Löfven.

Men opinionsundersökningarna, som visade på att Obama skulle vinna, fick rätt.

Förbunden i USA hoppas och tror att Obamas seger nu ska leda till en lagstiftad rättighet att bilda och gå med i fackföreningar. Med en lagstiftning blir det svårare för företagen att hyra in juristfirmor som skrämmer arbetare från att gå med i fackföreningar.

– De jag talat med säger att Obama har en annan syn på fackföreningar. De är nu förhoppningsfulla.

Detta medför också att IF Metall kan vara ännu tydligare mot svenska företag som är etablerade i USA att respektera och tillåta fackföreningar.

Det Stefan Löfven ser som positivt med Obama är att USA nu får en ledare som är intresserad av dialog med omvärlden.

– Obama är intellektuell. Han ser inte världen i svart och vitt. Nu blir vi av med Bushs synsätt att antingen är du med oss eller mot oss, säger han.

Stefan Löfven menar att hans amerikanska kollegor på IAM har rätt när de säger att det skulle bli värre om McCain vann, även ur ett internationellt perspektiv.

– McCain är liksom Bush en cowboy. Men han är nästan ännu mer trigger happy än vad Bush är. Det som man kan säga är positivt med McCain är att han har en annan integritet än Bush. McCain är inte lika insyltad i storföretagen.

Ser du Obamas seger som början på en ny era inom amerikansk politik, eller är han bara en kaxig uppkomling som ännu inte bevisat vad han går för?

– Det är klart att han nu måste bevisa sig. Men det vi ser nu är en vitalisering av den amerikanska demokratin. Han är en person som vill föra dialog.

Vad Obama betyder för bilindustrin i USA är ännu för tidigt att säga. Stefan Löfven pekar på de gigantiska lånegarantier som bilindustrin fått. Men om de räcker, tillägger han, återstår att se.

När Alliansen tog makten i valet 2006 var det många som talade om förnyelse av politiken. Ser du likheter mellan Reinfeldt och Obama?

– (Långt skratt) Nej det gör jag inte. Obama är en retoriker, lyssna bara på hans segertal. Där kan man verkligen tala om retorik. Sedan har han en helt annan karisma än vad Reinfeldt har, säger Stefan Löfven.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.