Industriarbetarnas tidning

LO vill avvakta Stråths utredning

11 november, 2008

Skrivet av PETER LEANDER

Det blir inget nytt huvudavtal så länge förhandlingsparterna inte är överens i Lavalfrågan. Erland Olauson, som leder LO:s förhandlingsgrupp, står fast vid sitt krav att Claes Stråths statliga utredning först ska presentera sitt förslag innan det blir något påskrivet.

– Vi har inte kommit någon vart ännu. Den praktiskt mest framkomliga vägen är att Claes Stråth, som leder Lavalutredningen, först kommer med sina förslag, säger LO:s före detta avtalssekreterare Erland Olauson.

Den statliga utredningen tillsattes efter att EG-domstolen beslutat att Byggnads blockad (för att driva igenom ett svenskt kollektivavtal) av skolbygget i Vaxholm 2004 stred mot EG-rätten. Domstolen menade bland annat att blockaden var olaglig eftersom den utfördes mot ett företag, Laval, som redan hade ett kollektivavtal i hemlandet Lettland. Utredningen tillsattes för att utröna hur svensk lagstiftning ska ändras för att leva upp till domen.

Olauson menar att frågan rörande Laval måste lösas. Sverige kan inte ha en modell som bygger på kollektivavtal och sedan strunta i de svenska avtalen i vissa skeenden.

Han menar att det viktigaste med det nya huvudavtalet är att återvända till det gamla Saltsjöbadsavtalet då arbetsgivarna och LO kom överens om att inte blanda in politikerna i hur arbetsmarknaden skulle skötas. I stället löste man frågor rörande arbetet med kollektivavtal. Enligt Erland Olauson har man successivt lämnat det systemet sedan 70-talet.

– Nu bekämpar många arbetsgivare kollektivavtalen ute på arbetsplatserna. Man har varit väldigt drivande i Lavalfrågan och försvarat salladsbarer som inte har kollektivavtal. Men nu när varslen duggar tätt är det viktigt att vi kommer till en gemensam lösning kring kollektivavtalen.

Hittills har förhandlingarna handlat om att bägge sidor presenterat sina önskemål. Dagens Arbete har tidigare skrivit om förslag som går ut på att följa industriavtalet som en modell. I det avtalet, som gäller mellan fack och företag inom industrin, finns egna konfliktregler och egna medlare som kopplas in vid avtalsförhandlingar.

Ett förslag i de nu pågående förhandlingarna går ut på att inrätta ett slags nämnd som tar ställning till om konflikterna är tillåtna eller inte.

– Än så länge finns det ingen tidsplan, men jag skulle tro att vi har ett avtal någon gång under denna vinter, säger Olauson.

I förra veckans förhandlingar lade arbetsgivarna fram förslag om vad som ska gälla vid uppsägningar. Jan-Peter Duker som representerar Svenskt Näringsliv sa till LO-tidningen att ”Vi vill också att kompetens och skicklighet ska styra återanställningsrätten”.

Enligt Erland Olauson innebär Svenskt Näringslivs krav för stora förändringar i lagen om anställningsskydd.

– Det låter bra på pappret, men innebär i praktiken att man river upp anställningsskyddet. Det blir arbetsgivaren som bestämmer vem som ska få sparken då ett företag varslar. I det utsatta läge som råder med finanskrisen är det oansvarigt att hellre vinna poänger än att hitta ett system som fungerar, säger Erland Olauson.

Fotnot: Claes Stråths utredning ska vara klar den 15 december.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.