Industriarbetarnas tidning

Riksdagen röstar om omstritt EU-fördrag

18 november, 2008

Skrivet av PETER LEANDER

På torsdag röstar riksdagen om Lissabonfördraget. Fördraget ger kollektivavtalet och konflikträtten höjd status. Men kritikerna menar att förbättringarna bara gäller på pappret.

Lissabonfördraget är en slags konstitution (lag) för alla EU-länder. Totalt ska 27 medlemsländer ta beslut för eller mot fördraget.

Med fördraget får vi bland annat en gemensam försvarspolitik, utrikespolitik och, enligt vissa, en smidigare beslutsordning. Kritikerna menar dock att Lissabonfördraget gör EU ännu mer odemokratiskt, eftersom fler beslut fattas i Bryssel.

I fördraget har även det europeiska folkets rättigheter skrivits in. Bortsett från de mänskliga rättigheterna skrivs även rätten till kollektivavtal och strejk in i fördraget. Kollektivavtalet och konflikträtten ses alltså i och med Lissabonfördraget som en, inom EU, mänsklig rättighet.

Detta har fått socialdemokraterna att ropa hurra och skyndsamt ställa sig bakom Lissabonfördraget.

Kritikerna hävdar att fördraget inte gör någon skillnad mot hur det är i dag. De menar att Lavaldomen, som EG-domstolen slog fast till det lettiska byggföretaget Lavals fördel efter en konflikt med Byggnads, kör över de arbetsrättsliga inslag som förts in i fördraget.

I artikel 28 under stadgan om mänskliga rättigheter står det att arbetstagare och arbetsgivare har rätt att ingå kollektivavtal. Uppstår det konflikt har arbetstagarna rätt att strejka.

Men djävulen gömmer sig i detaljerna.

Samma artikel hänvisar nämligen till att stridsåtgärderna måste vara i enlighet med unionsrätten, det vill säga EG-domstolen, som dömde till Byggnads nackdel i Lavalkonflikten. Uppstår en konflikt som liknar den i Vaxholm gäller alltså EG-domstolens linje, menar kritikerna.

LO anser att det vore klokt att vänta med att godkänna Lissabonfördraget tills regeringens utredare i Lavalmålet, Claes Stråth (bilden), i slutet av året kommit med sina slutsatser om hur EG-domen påverkar den svenska modellen.

LO har dock en positiv inställning till fördraget. Även om det inte är perfekt, är det i alla fall bättre än det fördrag som finns i dag.

– I Lissabonfördraget får konflikträtten och kollektivavtalet samma juridiska status som de fyra rättigheterna, säger Per Bardh, avtalssekreterare på LO.

Som svar på vänsterpartiets och miljöpartiets kritik mot Lissabonfördraget, att Lavaldomen kör över konflikträtten, menar Per Bardh att man inte kan rösta nej till ett fördrag bara för att det inte är perfekt.

– Det är ett klent argument. Lavaldomen är ett resultat av det rådande fördraget. Ska man leva med det rådande EU-fördraget, som är sämre än Lissabonfördraget, bara för att det nya inte är tillräckligt bra?

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?