Industriarbetarnas tidning

Skogs­arbetare omkom på sjön

3 november, 2008

Skrivet av MIKAEL FÄRNBO

I söndags hittades kroppen efter den 20-åriga skogsarbetaren som drunknade i ett sjödrama utanför Västerås i fredags. Sökandet efter den 61-årig mannen pågår fortfarande.

I fredags färdades tre skogsarbetare i tjugoårsåldern och en 61-årig man i en halvöppen motorbåt mellan Ridön och fastlandet på Mälaren utanför Västerås. De tre skogsarbetarna var på väg hem efter att röjt barrträd i en naturpark på ön under veckan.

Det blåste kraftigt och när båten rundade en udde blev den plötsligt översköljd av en kraftig sjö och sjönk.

Vid åttatiden fick SOS alarm ett knapphändigt nödrop från båten. Samtalet bröts och räddningstjänsten hade till en början svårt att veta var de skulle leta någonstans.

Vid niotiden hittades två av männen, en 19-åring och en 22-åring från Laxå, kraftigt nedkylda på stranden till en ö i närheten.

Men de andra två, en 20-årig från Laxå och en 61-åring från Lekeberg, återfanns aldrig. I går, söndag, hittades 20-åringens kropp på botten inte långt från olycksplatsen. Sökandet fortsätter efter 61-åringen.

Ingen av männen använde flytväst.

De tre skogsarbetarna var anställda av Finnerödja Skogstjänst och utförde röjningsarbeten åt Sveaskog på ön. Eftersom de var på väg hem från arbetet räknas olyckan som en arbetsplatsolycka.

Polisen och Arbetsmiljöverket utreder olyckan.

– Brottsmisstanken är arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, säger förundersökningsledaren Sven-Erik Hedberg.

– Jag ska besöka företaget imorgon och kontrollera om de följt arbetsmiljölagen, säger Birgitta Linder som är inspektör på Arbetsmiljöverket i Örebro.

Finnerödja Skogstjänst AB har 17 anställda och kollektivavtal med Skogs- och Träfacket. Alla på företaget kände den omkomna.

– Det är väldigt tryckt stämning här. De var grannar eller gamla klasskompisar. Just nu får vi krishjälp av företagshälsovården, säger Peter Arne som äger företaget.

Varför männen inte använde flytväst kan Peter Arne inte svara på.

– Det fanns flytvästar i båten, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.