Industriarbetarnas tidning

Tre delar på Johnsson-priset

19 november, 2008

Skrivet av

Järnbruksklubben i Degerfors, Volvo Verkstadsklubb i Göteborg och IF Metalls avdelning 33 Vätterbygden. De får årets Johnsson-utmärkelse för sina fackliga insatser.

Priset delas ut för tredje gången och instiftades när Metalls siste förbundsordförande Göran Johnsson gick i pension.

Utmärkelsen ska belöna goda insatser som förbundets klubbar och avdelningar gör för att utveckla och stärka industriarbetarna på arbetsmarknaden.

Göran Johnsson (bilden) överlämnade priserna vid onsdagens förbundsråd.

Järnbruksklubben i Degerfors får 150 000 kronor för sitt arbete med att övertyga järnverkets olika ägare hur lönsam produktion är möjlig.

Göran Johnsson:

– Klubben har räddat 500 jobb och visar att vi i facket aldrig ska ta företagets beräkningar för givna, utan ständigt måste ifrågasätta och kontrollera fakta.

– Vi ska sätta fingret på de svaga punkterna och vi ska vara med och lyfta fram alternativ som utvecklar och inte avvecklar industrin.

Bjarne Rasmussen, järnbruksklubbens ordförande är stolt och rörd över utmärkelsen.

– I dag har alla industriarbetare vid Järnverket rätt att känna stolthet och räta på ryggarna. Det har varit en slitsam och stökig tid för alla. Därför känns utmärkelsen så bra.

-Det är ansett att vara den finaste utmärkelsen en facklig klubb kan få. Speciellt roligt är det därför att Göran Johansson som Metallordförande så hårt engagerade sig i vår kamp 2003. Johnsson förhandlade då med styrelseledamoten Jacob Palmstierna för att han skulle få styrelsen att ta tillbaka beslutet.

– Det här priset är alla medlemmars pris. För utan deras engagemang, deras arbetsmoral, yrkeskunskap och omsorg om både produktionens kvalitet och bruket hade det aldrig gått att få ägarna att satsa för att bli världsledande på varmvalsat plåt och till den nu aviserade miljardinvesteringen.

– I dag har alla industriarbetare vid Järnverket rätt att känna stolthet och räta på ryggarna. Det har varit en slitsam och stökig tid för alla. Därför känns utmärkelsen så bra. Vi har som Ralf Edström uppmanade oss vid den stora demonstrationen 2003: ”Hållit ihop och tagit dem i andra halvlek”.

Volvos Verkstadsklubb i Göteborg får 100 000 kronor för sitt arbete med bilbyggarprogrammet för nyanlända invandrare. Syftet är att snabbt slussa in dem genom språkutbildning samt teoretisk- och praktisk utbildning som motsvarar ett års gymnasieutbildning.

Drygt 700 går ut i december och en lika stor kull antogs i augusti.

– När tiderna är som de nu är det ännu viktigare att skapa dessa möjligheter. Fortare än vi anar kommer industrin att behöva börja anställa och då hotar en katastrof om vi inte ser till att utbilda medan vi har tid, sa Göran Johnsson.

Att vi tar ett fackligt ansvar för att underlätta integration och tydligt markerar det självklara – att vi är alla medlemmars fackförbund – är viktigt på många sätt.

Avdelning 33 Vätterbygden tilldelas 50 000 kronor för sitt arbete med långtidsarbetslösa. Genom uppsökande verksamhet och personlig coachning har avdelningen stöttat medlemmarna i kontakter med myndigheter.

– Avdelningen har i praktisk handling visat att facket inte släpper taget. Resultaten är uppmuntrande. Sedan projektet inleddes 2006 har tre fjärdedelar av de cirka 80-talet medlemmar som omfattats fått jobb.

(Texten korrigerad 19 november 2008)

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

”Det blir svårt att få lönen  retroaktivt”

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

De anställda på hustillverkaren Götenehus hoppas att företagets framgångar ska synas i lönekuverten, också i dem som redan har delats ut.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.