Industriarbetarnas tidning

Vad händer med Saab om GM säljer Opel?

20 november, 2008

Skrivet av

DA-ANALYS: När desperationen stiger i Detroit kan inget betraktas som uteslutet. Finns köpare och prislappen är den rätta kan General Motors sälja Opel. Men vad händer då med Saab?

I går dök det faktiskt upp en villig köpare till Opel. En helt ny aktör på bilmarknaden: det tyska solenergiföretaget Solar World.

De vill starta världens första gröna bilföretag. Till detta är de beredda att köpa Opels fyra fabriker i Rüsselsheim, Eisenach, Kaiserslauten och Bochum med 25 000 anställda. Plus den stora utvecklingsavdelningen i Rüsselsheim.

Solar World, en av världens största tillverkare av solceller med blott tio år på nacken, säger sig vara beredda att lägga upp 2,5 miljarder kronor i kontanter och har bankkrediter för ytterligare 7,5 miljarder.

GM:s Europaledning har avfärdat inviten och vissa analytiker har avfärdat planerna som orealistiska.

Inviten har lyft en viktig fråga: kan GM tänka sig att sälja Opel? De tyska fabrikerna har varit i General Motors ägo alltsedan 1929, då Opel dukade under i depressionens upptakt.

Nu håller General Motors självt på att duka under i dagens finanskrasch. Och behöver pengar så fort som bara den. Någon gång efter årsskiftet är kassan tom. I går återvände GM-chefen Rick Wagoner hem till Detroit efter två dagars tiggarstråt i den amerikanska kongressen tillsammans med Ford och Chrysler.

Wagoner kom hem tomhänt. Att sälja Opel skulle innebära ett välkommet kapitaltillskott. När desperationen stiger i Detroit är faktiskt ingenting omöjligt.

I detta spel är Saab Automobile i Trollhättan en obetydlig åskådare. Ett trist alternativ för Saab vore om GM sålde hela Europa-verksamheten. Det vill säga: att Saab hamnade under samma hatt som Opel – utan något beskydd från Detroit.

För frågan är om inte Trollhättan under åren faktiskt kunnat inhösta mer stöd från direktionen i Detroit än från Opel-dominerade Europa-ledningen. Kom ihåg att det var General Motors Europa som år 2005 ville lägga ner Trollhättefabriken och som sedan utlyste ”skönhetstävlingen” mellan Trollhättan och Rüsselsheim.

Det tycks som om frågorna kring Saab, Opel och GM blir fler för var dag. Nya spekulationer och nya rykten. För varje dag som går utan att General Motors får några nya pengar blir en försäljning av Opel allt mer aktuell.

För Saab vore det minst onda att slippa säljas med Opel. Att sälja Saab skulle inte ge General Motors något större kapitaltillskott. Saab är för litet därtill. I dag är General Motors bara ute efter pengar, desperat. Just därför kan skilsmässan med Opel vara ett faktum efter snart 80 års samvaro.

Tyska regeringen har lovat Opel stöd. Barack Obama har utlovat någon form av krediter även om de mest hängivna marknadsliberalerna i kongressen motsätter sig det – Ford, GM och Chrysler verkar inte ha gjort någon succé under kongressförhören.

Även Saab – och Volvo Personvagnar – tycks ha fått kontakt med regeringen. Visserligen kallade regeringens globaliseringsråd häromveckan till ett industripolitiskt seminarium häromveckan med rubriken ”Live and let die” (Låt det leva och sedan dö).

Men ideologi och allmännt underkännande av aktiv industripolitik är en sak. Den regering – oavsett färg – som stillatigande och med hänvisning till ideologiska principer låter svensk personbilsindustri gå under, den regeringen begår politisk harakiri.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?