Industriarbetarnas tidning

Volvo­arbetare: Vi kräver högre a-kassa

11 november, 2008

Skrivet av PETER LEANDER

IF Metalls verkstadsklubb på Volvo CE i Eskilstuna kräver i ett upprop att regeringen höjer a-kassan. Syftet är att motverka en skenande lågkonjunktur.

– Människor som drabbas av varsel, och de som lever under hot att varslas, kommer att minska sin konsumtion. Den som lever på dagens låga a-kassa köper inte nya bilar, tv-apparater, hus eller lägenheter. Konsekvensen kan bli att lågkonjunkturen förvärras, säger en av upphovsmännen bakom uppropet, Bo Löfroth Karlsson.

I dagsläget är a-kassans maxbelopp 80 procent av en lön på cirka 18 700 kronor (taket). För arbetarna på Volvo CE blir omställning stor, menar Bo Löfroth Karlsson.

– Vi hoppas att så många som möjligt ansluter sig till uppropet. Vi har inte antagit någon exakt nivå som a-kassan borde ligga på.

Totalt har 300 personer varslats på Volvo CE i Eskilstuna.

Anna König Jerlmyr (m), ledamot i arbetsmarknadsutskottet tror inte på att höja taket för a-kassan.

– Det är bättre att satsa på att skaffa nya jobb för de som blir arbetslösa. Det är klart att det är en ideologisk fråga. Men den nuvarande nivån för a-kassan på 18700 kronor är en bra trygghetsnivå. En del arbetsgivare har även en tilläggsförsäkring.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen