Industriarbetarnas tidning

Åkers Styckebruk varslar

16 december, 2008

Skrivet av KJELL JOHANSSON

Världsledande tillverkaren av valsar, Åkers Group, varslar 60 arbetare i Åkers Sweden i Åkers Styckebruk. Klubbordföranden Jan-Erik Zentio i IF Metallklubben har gott hopp om att få ned antalet arbetare som måste sluta.

– Nu går nedgången så snabbt att situationen försämras dag för dag. Indragna order, avbeställningar och till och med vägran att ta emot leveranser. Så har det utvecklats sedan augusti, konstaterar Jan-Erik Zentio.

Världskoncernen Åkers Group har tillverkning och försäljningsbolag i Europa, Kina och USA. Fram till augusti pekade alla kurvor uppåt. Sen gick luften ur. Bilindustrins tillbakagång slår även i Åkers Group.

I Åkers Styckebruk vill Åkers Sweden säga upp 60 av 248 kollektivanställda.

Tillverkningen av valsar i Frankrike och USA är mer utsatt eftersom det är finplåtsmarknaden som tippat mest, bilindustrin och vitvarubranschen allra värst.

I Åkers Styckebruk går 75 procent av valsarna till stålverk som tillverkar plåt för bilindustrin. 25 procent av valsarna hamnar i tyngre stålindustri. Där är tillbakagången inte lika markant.

IF Metallklubben börjar förhandla på fredag. Senast januari månads utgång ska fack och arbetsgivaren ha nått till punkt.

– Vi har kommit överens med företaget att införa varierad arbetstid, det som ibland kallas konjunkturanpassad arbetstid. Pensionslösningar måste vi också titta på.

–Utbildningar för att höja kompetens bör kunna bli aktuella, eftersom vi har ett lönesystem med ett kompetensutvecklingsprogram, säger Jan-Erik Zentio i IF Metallklubben, Åkers Sweden.

Jan-Erik Zentio nämner även utbildning i fackavdelningens regi som ett tillfälligt möjligt inslag.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.