Industriarbetarnas tidning

Electrolux varnar för lägre vinst och varsel

15 december, 2008

Skrivet av KJELL JOHANSSON

Electrolux minskar produktionen och säger upp 3 000 av 57 000 anställda världen över. Hur många som måste sluta i Sverige blir klart i januari. Den här gången blir det en viss övervikt för tjänstemän.

Den efterfrågeminskning på 10-15 procent som företaget räknade med i oktober har ytterligare försämrats, förklarar Electrolux presschef Anders Edholm.

– Det blir neddragningar över hela linjen. I Sverige blir det en viss slagsida åt tjänstemannahållet. Först i januari vet vi hur varslen blir i Sverige.

Electrolux både vinstvarnar och varselvarnar. Vinsten blir lägre än den prognos företaget tidigare kommit med. Det är risk för att rörelseresultatet i december kan bli något negativt, meddelar företaget.

Det finns ingen del av marknaden som går hyggligt. Både Nordamerika och Europa visar allt sämre siffror, förklarar presschef Anders Edholm.

Tidigare i höst varslade Electrolux 51 av 530 anställda vid anläggningen i Ljungby. Där tillverkar man tvättmaskiner och torktumlare för hotell och restauranter.

Fabriken i Mariestad står nu stilla i ett planerat produktionsstopp. Skälet är fyllda färdiglager.

– Vi går ned till fyradagarsvecka under femton veckor när vi kör igång efter stopp och julledigheter, berättar Ola Bertilsson, klubbordförande i IF Metall-klubben, Mariestad.

Det är oro för framtiden i fabriken i Mariestad. Och på övriga håll i koncernen. Bolaget har dessutom ett pågående omstruktureringsprogram som innebär att en del verksamhet flyttas till lågkostnadsländer. Det leder till ytterligare personalminskningar.

Fakta
I fjol omsatte Electrolux 105 miljarder kronor och sålde
sina produkter i 150 länder. Har 57 000 anställda världen över.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.