Industriarbetarnas tidning

Få konflikter till följd av undantag

19 december, 2008

Skrivet av PETER LEANDER

Undantag från turordningslistorna har lett till få konflikter, även på arbetsplatser som drabbats hårt av varslen.

På Volvo Construction Equipment i Eskilstuna och Arvika har varsellistan kortats för varje undantag som gjorts från turordningen. I Eskilstuna har totalt 30 undantag gjorts, och i Arvika 25. På fabriken i Arvika ville arbetsgivaren göra 50 undantag, men fackklubben fick ned antalet till hälften.

I Kalmar är situationen den samma. Keneth Björklund, som är ordförande för IF Metalls avdelning i norra Kalmar, säger att han inte upplevt några konflikter kring de undantag som gjorts.

– Av de 500 som varslats i vårt område har 40 till 50 undantag gjorts. De flesta arbetar på fabriker som är underleverantörer till bilindustrin. Jag tror man har förståelse för undantagen. Företagen måste kunna leva vidare efter lågkonjunkturen, säger han.

På Volvo personvagnar i Torslanda har 1 800 personer fått gå. Från början låg varslet på 2 250. Där har cirka 350 undantag gjorts, framförallt inom produktionen. Ännu har det inte uppstått några konflikter kring turordningen.

– För att produktionen ska kunna fungera måste företaget göra undantag. Det går inte att ta ut hur mycket folk som helst därifrån, säger Mikael Sällström på fackklubben i Torslanda.

På IF Metalls huvudkontor är man inte förvånad över det låga antalet konflikter kring undantagen från turodningslistorna. Enligt Veli-Pekka Säikkälä kommer sådana konflikter att blossa upp om lågkonjunkturen fortsätter.

– Det vi sett nu är första vågen. Blir lågkonjunkturen ännu värre kommer folk som har jobbat länge på företagen att tvingas gå. Om det då uppstår undantag från turordningslistorna blir det konflikter, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.