Industriarbetarnas tidning

Grafikerna: Risk för medlemsflykt

5 december, 2008

Skrivet av AGNETA PERSSON

Frågan om en inkomstförsäkring är inte begravd, diskussionen fortsätter. Det säger Grafikernas förbundsordförande Tommy Andersson.

Att Grafiska fackförbundet väljer att inte teckna någon inkomstförsäkring, trots att 70 procent av de tillfrågade är positiva, förklarar Tommy Andersson så här:

– Kongressen beslutade 2007 att det skulle vara en oerhört bred majoritet som vill ha försäkringen eftersom vi såg en fara i att höja avgiften för att finansiera den. Eftersom 30 procent var negativa eller tveksamma bedömde förbundsstyrelsen att det fanns en risk att en stor andel av medlemmarna skulle lämna facket på grund av en avgiftshöjning.

– Det, tillsammans med att ett nytt förbund bör ha ett enhetligt försäkringsskydd, är grunden för att vi för närvarande inte upphandlat en inkomstförsäkring. Men ingenting är hugget i sten, diskussionen pågår.

Skulle det nya förbundet teckna försäkringen blir den obligatorisk, säger Tommy Andersson.

– Är den frivillig kanske bara hälften av de berörda ansluter sig och då blir den oerhört dyr. Med obligatoriska försäkringar får man ner premien.

Tommy Andersson påpekar att ansvaret att förse folk med ett vettigt inkomstskydd i form av en generös arbetslöshetsförsäkring i grunden är statens, inte fackens.

– Nu utmålas fackförbunden som bovar för att vi inte försäkrar upp våra medlemmar för ett inkomstskydd vid arbetslöshet som faktiskt politikerna beslutat om att försämra. Det är att fullständigt tappa fokus på varför de här försäkringarna har kommit till. Det är den borgerliga alliansens försämringar av a-kassan som är den verkliga orsaken.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.