Industriarbetarnas tidning

Hoppet ute för Aller Tryck

11 december, 2008

Skrivet av

Nu finns det inget som kan rädda kvar Aller Tryck i Helsingborg. I dag torsdag fastställde bolagsstämman det tidigare styrelsebeslutet att lägga ner tryckeriet.

Det hjälpte inte att kalla in en löntagarkonsult och lyfta upp frågan om nedläggning till bolagsstämman. Dagens beslut är slutgiltigt och innebär att Aller Tryck i Helsingborg läggs ned. Därmed förlorar 130 anställda sina jobb.

– Det här är inte ett företagsekonomiskt beslut som jag ser det, säger klubbordförande Bo-Arne Andersson.

Både den konsultrapport som företaget beställde och den senare löntagarkonsultrapporten som facket begärde, visar att det skulle vara mest ekonomiskt att investera i Helsingborg och istället lägga ner tryckeriet i Danmark. Men det kunde inte övertyga ägarfamiljen om att ta ett annat beslut.

Under eftermiddagen informerar Bo-Arne Andersson alla anställda om beslutet.

– De är ju fortfarande i chock, men har lärt sig att leva med detta. Det som de är mest frustrerade över är att det inte finns något datum för när det ska ske.

På måndag tas MBL-förhandlingarna upp igen. Ungefär 20 anställda kommer att erbjudas fortsatt arbete på reproavdelningen i Helsingborg och lika många ska erbjudas arbete i Danmark.

I början av december blev det också klart att JMS Rulloffset i Helsingborg ska ta över delar av verksamheten vid Aller Tryck. JMS har fått i uppdrag att trycka ett antal av Allers tidskrifter under fem år. Minst 25 personer kommer att erbjudas anställning hos JMS.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen