Industriarbetarnas tidning

Många okunniga om nya sjukregler

22 december, 2008

Skrivet av AGNETA PERSSON

Efter årsskiftet kommer de nya sjukreglerna att märkas på ett tydligare sätt. Den som varit sjukskriven länge riskerar att få sin ersättning stoppad. ”Jag tror inte många har förstått vad man kan bli drabbad av”, säger grafikern Jan Andersson.

De nya reglerna infördes den 1 juli i år och innebär bland annat att arbetsförmågan ska prövas efter 180 dagars sjukskrivning. Kan man ta ett jobb, vilket som, riskerar man att mista sin sjukpenning. De nya reglerna gäller retroaktivt för den som blivit sjuk före den 1 juli. Därmed passerar den första gruppen 180-dagarsgränsen nu i januari.

Omkring 28 000 personer i Sverige beräknas ligga i riskzonen. En sondering bland Pappers arbetsplatser visar att 157 pappersarbetare riskerar att få sin sjukpenning indragen. Motsvarande siffror på förbundsnivå finns inte inom IF Metall och Grafikerna. Lokalt har dock en del av fackets avdelningar hyfsad koll på läget. Grafikernas avdelning i Östergötland till exempel har kartlagt sina långtidssjukskrivna medlemmar och identifierat ett trettiotal som riskerar att bli av med sin ersättning.

– Det här är ett riktigt slag mot de människor som är sjuka, säger Jan Andersson som är Grafikernas avdelningsordförande i Östergötland. Vi har ju en arbetsmarknad som inte ser så rolig ut, det finns inga nya jobb att gå till för dem som blir uppsagda i dag. Samtidigt ska sjuka människor skickas ut på arbetsmarknaden. Det är inte klokt. Hur ska de komma in?

Grafikerna i Östergötland har förberett sig inför det nya året genom att sätta ihop en försäkringsgrupp som ska jobba med de medlemmar som drabbas.

– Vad vi kan göra är att hjälpa till att överklaga besluten och försöka se till så att medlemmarna inte ramlar helt över kanten och tvingas söka socialbidrag. Alla är ju inte med i a-kassan, så för den som tvingas söka jobb utan att ha rätt till ersättning blir situationen bekymmersam.

Än har telefonen inte börjat ringa på fackexpeditionen, men det kommer när breven från Försäkringskassan börjar ramla in i januari, det är helt säkert, menar Jan Andersson. Och det kommer att vara överrumplade medlemmar som ringer.

– Jag tror inte många har förstått vad man kan bli drabbad av den 1 januari, säger han. Man kan inte ta till sig det här eftersom de bedömer sig själva som sjuka. ”Jag kan ju inte jobba alltså är det klart att Försäkringskassan inte kan göra så”. Men nu är det faktiskt Försäkringskassan som ska bedöma …

Rosalie Andersson, försäkringsombudsman på IF Metall har samma intryck:

– Våra medlemmar, inklusive våra förtroendevalda, har inte förstått det här än. Den uppfattningen får jag. ”Jamen så kan det väl inte vara”, resonerar de. De tycker att det låter för tufft.

Rosalie Andersson menar att facket nu kommer att få en viktig roll.

– Vi måste komma i kontakt med medlemmarna så snabbt som möjligt, säger hon. Senast sjukskrivningsdag 15 eftersom det är då man går över till vanlig sjukpenning. Är vi med har vi möjlighet att kontrollera att arbetsgivaren verkligen uppfyller sina omplaceringsskyldigheter.

Vi kommer att få se folk hamna mellan stolarna, spår Rosalie Andersson. Folk som av Försäkringskassan bedöms ha arbetsförmåga, men som av Arbetsförmedlingen anses vara för sjuka.

– Var går gränsen för arbetsförmåga? säger Rosalie Andersson. Har man en arbetsförmåga om man ligger i en respirator? Om man struntar i all moral så ja, man kan ju testa ballonger på in- och utandning!

– Det blir tufft när kassan ska göra den här bedömningen. Jag hoppas att handläggarna har så mycket kännedom om våra arbetsplatser att de kan göra en seriös bedömning. Tyvärr tror jag de saknar mycket kunskaper om vad verkstadsindustri är.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.