Industriarbetarnas tidning

Miljödomstolen stoppar nytt kalkbrott

19 december, 2008

Skrivet av KJELL JOHANSSON

Miljödomstolen kände sig inte helt övertygad om att vattentäkterna står pall för ett nytt kalkbrott på norra Gotland. Därför sa man nej. Och på sikt hotas hundratals jobb i kalkproduktionen.

En rad instanser har sagt nej till att öppna ett brott i Bunge, nära sjön Bästeträsk, öns reservvattentäkt i närheten av Fårösund.

Det har funnits med i avvägningen när Naturvårdsverket, länsstyrelsen och miljö- och hälsoskyddsnämnden på Gotland sagt nej.

Både sjön och våtmarksområdena riskerar att dräneras vid ett sådant omfattande ingrepp som ett två kvadratkilometer stort och 35 meter djup brott innebär, befarade miljöintressenterna.

Kommunen har tillstyrkt Nordkalk AB:s ansökan.

IF Metallklubben har argumenterat för att ett nytt brott är nödvändigt för företaget och försörjningstillfällena på ön. Båda och jobb- och miljöintressena går att tillfredsställa, tycker klubben. Och det är ett måste för att slå vakt om en levande landsbygd på ön.

Ett nytt brott ger jobb åt 60 personer i 25 år, så länge som stenen beräknas räcka. I annat fall är den slut senast år 2012.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.