Industriarbetarnas tidning

”Saab + Volvo kräver längre tid”

10 december, 2008

Skrivet av

Akademikerklubbarna på Volvo Personvagnar och Saab Automobile vill slå samman de bägge bilföretagen. Uteslut inga ägarlösningar, kommenterar Stefan Löfven, IF Metalls förbundsordförande.

Däremot tror han inte att akademikerkravet på ett ”nytt gemensamt bolag” kan komma att förverkligas inom en snar framtid.

– En sådan lösning kräver längre tid. Situationen nu kräver en annan typ av lösning där vart och ett av bolagen behandlas var för sig.

”Slå samman Volvo och Saab” är rubriken på det debattinlägg i dagens Svenska Dagbladet som Mattias Sundemo och Håkan Danielsson, ordförande för Akademikerklubbarna Sveriges Ingenjörer vid Volvo Personvagnar respektive Saab Automobile skrivit.

– Jag välkomnar deras initiativ och förslag, säger Stefan Löfven.– Det är så många, bland annat regeringen, som i dag säger vad vi inte kan göra. Då är det värdefullt att höra vad vi faktiskt kan göra.

Sundemo och Danielsson vill se ett nytt gemensamt bolag för Volvo och Saab med flera ägare. De föreslår att en arbetsgrupp tillsätts för att ”definiera ett utvecklingsinriktat ägaralternativ”.

De vill också skapa en gemensam utvecklingsorganisation för hela fordonsindustrin, ”Det hållbara transportsystemet 2020”.

– Ett bra förslag där fordonsindustrin redan är på gång, säger Stefan Löfven.

– De statliga resurserna bör rymmas inom fordonsforskningsprogrammet. Det viktiga är att industrin ges inflytande över hur pengarna används.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.