Industriarbetarnas tidning

Skogs- och Trä driver tandfrågan

4 december, 2008

Skrivet av AGNETA PERSSON

Är det verkligen rätt att den som skadat tänderna på jobbet själv måste ligga ute med pengar för tandläkarräkningen? Nej, anser Skogs- och Träfacket som nu går till Länsrätten.

En av Skogs- och Träfackets medlemmar hörde nyligen av sig till facket. Han hade blivit träffad av en planka på jobbet och fått två tänder utslagna. Enligt nya regler från Försäkringskassan måste han själv betala tandläkarräkningen och ansöka om ersättning för arbetsskada i efterhand. I det här fallet handlar det om en kostnad på fyra, fem tusen kronor, något som han visserligen har råd att ligga ute med så länge. Men det är fel att man själv ska behöva betala för en olycka som inträffat på arbetsplatsen, anser han.

Bertil Bohman, försäkringsombudsman på Skogs- och Träfacket, håller med och lämnar nu över ärendet till LO-TCO Rättsskydd med uppmaningen att överklaga Försäkringskassans nya regler till Länsrätten.

– Eftersom Försäkringskassan ändå ska betala i slutänden kan de lika gärna pröjsa på en gång hävdar vi, säger Bertil Bohman.

Före den 1 juli i år behövde den som skadade tänderna på jobbet aldrig betala något till tandläkaren. Tandläkaren lagade och fick sedan betalt från Försäkringskassan. I de få fall där kassan inte ansåg att det handlade om en arbetsskada kunde tandläkaren kräva tillbaks pengarna från patienten. Men nu måste man själv ligga ute med pengarna och ansöka om ersättning först när alla räkningar är betalda.

Den kollektivavtalade trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA, kan inte täcka upp för kostnaderna eftersom den inte gäller tandskador. Dessa har ju alltid täckts av Försäkringskassan på direkten. Behovet av att skriva in även tänderna i försäkringen har därmed inte funnits. Och så ska det också förbli, anser Bertil Bohman.

– Skulle vi skriva om TFA:n måste vi avstå löneutrymme och det gör vi inte. Det här ska samhället stå för. Nästa gång man fattar beslut i såna här frågor kan man i så fall säga att facket kan betala sånt själv. Det skickar fel signaler.

– Nu testar vi de vägar som finns. Får vi stryk så får vi stryk, men då har vi i alla fall testat.

Ett beslut från Länsrätten kan väntas någon gång i mars nästa år.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.