Industriarbetarnas tidning

Stora Enso investerar i Kina

19 december, 2008

Skrivet av KJELL JOHANSSON

Stora Ensos investering i 30-miljardersklassen beslutas i april nästa år. Tillväxtmarknaderna Kina och Sydamerika drar till sig företagets kapital. Snabbväxande eukalyptus är förklaringen.

Stora Enso flyttar ut allt mer av sin produktion. Fokus är givetvis tillväxtmarknaderna men framför allt är tillgång på vedråvara drivkraften. Nyckeln heter snabbväxande träfibrer i form av eukalyptus.

Företaget är väletablerat i Brasilien, expanderar där och har fortsatt till Uruguay. Nu är företaget i slutförberedelserna för sin stora Kinainvestering.

Stora Ensos strategi har varit utstakad en längre tid. Den bygger på bedömningen att det inte är traditionella volymproducerande bruken i Norden som är framtiden.

Fabrikerna i Norden kommer även i fortsättningen vara viktiga. Men framtiden här finns i mer nischad inriktning.

Nordeuropeiska bruk har bara en nackdel. Men avgörande. Vi har inte eukalyptus som växer nästan tio gånger fortare i värmare länder än skogen på våra latituder.

Därför finns Stora Enso sedan år 2002 även i södra Kina. Företaget började då anlägga plantager i Guangxi-provinsen med sikte på att bygga ett integrerat bruk där.

För snart två år sedan köpte man in ett område i Beihai vid Tonkinbukten. Där ska nu en massa, pappers- och kartongfabrik byggas. På plats finns djuphamn, vägar, järnväg och annan infrastruktur som är grundförutsättning för en industri av den här storleken.

Men avgörande är alltså vedförsörjningen. Den klarar Stora Enso delvis med egna plantager i provinsen. Hittills har man planterat 58 000 hektar men räknar med att plantera ytterligare 12 000 hektar. Eukalyptus ska också tas från egna plantager i Laos på andra sidan Tonkinbukten.

Sammanlagt behöver bruket 160 000 hektar med eukalyptusplanteringar för att trygga försörjningen.

Projektet går på 2-3 miljarder euro, närmare 30 miljarder kronor. Kinesiskt kapital finns med till 15 procent.

Bruket ska årligen producera 1 miljon ton papper och kartong.

Hittills har Stora Enso utbildat 24 maskinförare i Kina. Man behöver 300, i annat fall skulle det gå åt 35 000 anställda för att bära ut skogen från plantagerna. 50 huggare har också utbildats. Tio gånger så många behövs som förfällare i branta avsnitt, räknar Stora Enso med.

Men man tror sig hinna utbilda rätt antal för det tar två år att bygga bruket. År 2011 ska det stå klart. Om alla bitar faller på plats.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.