Industriarbetarnas tidning

Tetra Pak varslar och satsar

16 december, 2008

Skrivet av ANDERS ELGHORN

Tetra Pak Inventing AB i Fjällbacka ska minska arbetsstyrkan med 26 personer på grund av arbetsbrist. Samtidigt investerar företaget 200 miljoner kronor i en ny maskin.

Varslen kommer att lösas främst genom avtalspensioner för tre fjärdedelar av de 26, enligt Tomas Svanberg som är ordförande i IFMetallklubben på Tetra Pak.

Tetra Pak har två fabriker i Skandinavien som tíllverkar en plastremsa som används när papperskanterna till tetrorna svetsas samman. Förutom anläggningen i Fjällbacka finns också en i Hjörring i Danmark.

Hösten 2007 satsade företaget på en helt ny anläggning, men den byggdes i Thailand. När Fjällbacka nu minskar sin personal, så expanderar enheten i Thailand. En handling som ser ut som en tanke, men klubbordförande Tomas Svanberg ser inte så dramatiskt på den saken:

– Fabrikerna i Fjällbacka och Hjörring har nått taket, säger han. Tetra Pak satsar på Asien som är en stor och växande marknad. Det gäller att finnas där. Det handlar om riskspridning.

Dessutom, säger Svanberg, gör de en jätteinvestering i Fjällbacka också, 200 miljoner kronor, i en ny beläggare. De första 40 miljonerna har redan investerats. Inget pekar på att resten inte ska bli av. Kommunen bygger om vägarna och en ny byggnad ska hysa den moderna maskinen.

– Utan den investeringen hade jag känt ett oerhört hot, säger Tomas Svanberg. Fjällbacka är ett litet samhälle med en stor industri.

Antalet anställda påverkas inte av 200-miljonersinvesteringen, varken negativt eller positivt.
– Vi kommer att leverera remsor till världen i fortsättningen också, säger Svanberg tryggt.

Att Tetra Paks klubbordförande Tomas Svanberg inte är orolig kan man läsa på IF Metall Bohuslän-Dals hemsida. Under rubriken Viva Tetra Pak! skriver han om rekordsatsningen:

– Det visar att man tror på oss, det är också ett bevis på att vi har nått stora framgångar.
Investeringen gör att vi får en stabil grund att stå på när vi ska ta steget in i framtiden.

– Investeringen ökar vår konkurrenskraft, det är ett måste för att vi ska kunna tillgodose de krav som ställs på framtidens förpackningar, skriver Tomas Svanberg.

Firandet skedde med brasilianskt tema ”Viva Tetra Pak”.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.