Industriarbetarnas tidning

Tre av fyra är underförsäkrade

3 december, 2008

Skrivet av AGNETA PERSSON

Bara var fjärde heltidsanställd har rätt till 80 procent av lönen i ersättning från a-kassan vid arbetslöshet. Taket måste höjas! Det kräver IF Metall och Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO.

En ny rapport från SO visar att majoriteten av alla arbetslösa i Sverige är underförsäkrade. Tre av fyra har tjänat mer än a-kassans inkomsttak på 18 700 kronor i månaden. För IF Metalls medlemmar slår de allra flesta i taket då snittlönen ligger på 22 000 kronor i månaden. Sista veckan i augusti till exempel fick 3 000 IF Metallare ersättning från a-kassan. Av dessa fick 2 200 personer ut mindre än 80 procent av sin lön.

Taket i a-kassan måste höjas, säger Birgitta Lanér som är ordförande i både SO och IF Metalls a-kassa.

– Vår linje är 80 procent av lönen, oavsett hur mycket man tjänar. Vi tycker inte det är rimligt att hela tillvaron ska rasa bara för att man blir arbetslös, vilket nu lär bli fallet för väldigt många.

Sedan mars 2007 finns möjligheten för LO-förbunden att teckna inkomstförsäkring för sina medlemmar hos Folksam. Försäkringen fyller ut a-kassan upp till 34 000 kronor i månaden eller mer. Sju LO-förbund har hittills tecknat försäkringen. Något sådant är inte aktuellt för IF Metall vars kongress tidigare beslutat att inte teckna försäkringen av ideologiska och ekonomiska skäl.

– Hur många gånger ska IF Metalls medlemmar betala för samma sak? säger Birgitta Lanér. Skulle vi teckna en inkomstförsäkring skulle de betala fyra gånger för samma sak.

IF Metalls medlemmar har redan avstått löneutrymme genom arbetsmarknadsavgiften, de betalar finansieringsavgifterna genom höjda avgifter till statsbudgeten, och de betalar höjda avgifter till a-kassan – för försämrade ersättningsregler.

– Dessutom avstod vi löneutrymme i förrförra avtalsrörelsen för att teckna omställningsförsäkring för att hjälpa medlemmarna.

Följande LO-förbund har tecknat inkomstförsäkringen: Livs, Seko, Transport, Handels, Kommunal, Elektrikerna och Byggnads. Från och med januari 2009 ansluter sig även Målarförbundet. Avgifterna varierar för närvarande mellan 8 och 31 kronor per medlem och månad beroende på hur arbetslösheten ser ut i de olika branscherna. Nästa år kommer avgifterna att sänkas.

SO:s rapport hittar du här.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?