Industriarbetarnas tidning

”Vi vill ha inkomst­försäkring”

5 december, 2008

Skrivet av AGNETA PERSSON

Av 1 000 tillfrågade grafiker vill 700 ha en inkomstförsäkring. Ändå väljer förbundets styrelse att inte teckna någon. Det gör Mikael Rosborn och kollegerna på Imagomedia förbannade.

I en undersökning som gjordes tidigare i år fick 1 000 medlemmar i Grafikerna frågan om de ville ha en inkomstförsäkring för 25 kronor extra i månaden. En sådan försäkring fyller ut ersättningen från a-kassan som i dag har ett inkomsttak på 18 700 kronor i månaden.

Av alla tillfrågade svarade 70 procent ja, 22 procent svarade nej och resten var tveksamma. En av dem som fick frågan och svarade ja var Mikael Rosborn i Malmö. När det visade sig att ytterligare 700 personer också hade svarat ja, trodde han att försäkringen snart skulle vara verklighet.

– Sjuttio procent, det tycker jag är ett rungande ja. Men sen fick jag besked från förbundsledningen att den röstar mot sina medlemmars vilja, att förbundet avvaktar sammangåendet med Skogs- och Träfacket. Det är ett väldigt dåligt beslut med tanke på att varslen duggar tätt just nu.

Mikael Rosborn och arbetskamraterna på Imagomedia uppmanar förbundsledningen att ta upp frågan om försäkringen igen.

Försäkringen skulle kunna vara frivillig, föreslår de. För behovet kommer att bli ännu större nästa år, tror de.

Om Grafiska fackförbundet inte följer majoritetens önskan i den här frågan riskerar det att förlora medlemmar, tror Mikael Rosborn. Själv är han och arbetskamraterna redo att gå ur Grafiska fackförbundet.

– Vi tycker att det här är så jäkla dåligt skött. Vi kan lika gärna vara med i Unionen, de har tänkt på sina medlemmar på ett annat sätt, och framför allt varit förutseende.

Fakta inkomstförsäkringen: Ger 80 procent av lönen, med ett tak på 34 000 kronor i månaden. Vissa förbund har inget tak alls. Ersättningen betalas ut i högst 100 dagar. För vissa förbund gäller 200 dagar. För att få del av försäkringen måste du ha varit medlem i facket minst ett år och varit arbetslös högst ett år.Följande LO-förbund har anslutit sig till försäkringen: Livs, Seko, Transport, Handels, Kommunal, Elektrikerna och Byggnads. Från och med januari 2009 ansluter sig även Målarförbundet. Avgifterna är obligatoriska i alla förbund men nivåerna skiljer sig åt beroende på hur hög arbetslösheten är i de olika branscherna. Prisexempel: Kommunal och Elektrikerna betalar 8 kronor per medlem och månad, Handels 16 kronor, Byggnads 28 kronor, Livs 31 kronor.Från och med januari 2009 sänker Folksam avgifterna eftersom premierna hittills baserats på för höga arbetslöshetssiffror. För Handels del innebär det till exempel en halvering av avgiften, från 16 kronor till 8 kronor.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.