Industriarbetarnas tidning

Frågor och oro på glasbruken

14 januari, 2009

Skrivet av ERIK GLANELL

Stämningen var dämpad på det medlemsmöte som hölls på Orrefors Kosta Bodas glasbruk i Åfors efter varslet i måndags. Frågor om framtiden dominerade, men än finns inga svar.

Personalen ska minskas med 200 personer. Det beskedet kom som en smäll efter helgledigheten i måndags. Varslet berör bruken i Åfors, Kosta och Orrefors.

På mötet kom frågor upp som ”Vad händer nu?” och ”Hur kommer ni att påverka förhandlingarna?”, men det som oroar mest gör ovissheten om vilka som måste lämna arbetsplatsen.

– Som det ser ut nu är ingen säker på glasbruken och den ovissheten är det värsta som finns, säger Peter Danielsson, IF Metalls ordförande på glasbruket i Åfors.

– I dag finns det inte glasbruk i varenda buske heller som det fanns för några år sedan. Det är inte lätt, säger han.

Att bli glasmästare är ett mödosamt jobb och tar runt tio år – för vissa längre tid – och många på bruket har en lång erfarenhet i yrket. Så när arbetstillfällena minskar blir omställningen stor om man får lov att byta yrke.

På måndag den 19 januari börjar förhandlingarna där arbetarnas framtid ska avgöras. Facket hoppas på att mötet ska resultera i att de äldre som är nära pensionsålder ska få gå.

– Jag hoppas att företaget (New Wave Group, red. kommentar) erbjuder pensionsavgångar så att vi får behålla de yngre på arbetsplatserna, säger Peter Danielsson.

Att varslen kommer slå hårt på glasindustrin är ett faktum, men hela samhället kring bruken påverkas också hårt av den minskade produktionen.

– Glasbruken är ett välbesökt turistmål och omsätter miljonbelopp varje år. Det kommer också att minska efter varslen, säger Peter Danielsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.