Industriarbetarnas tidning

Fransmän kräver statlig krishjälp

30 januari, 2009

Skrivet av Anna Trenning-Himmelsbach

– Regeringen måste göra mycket mer för att bromsa krisen!
I Frankrike deltog miljontals löntagare i manifestationer och strejker på torsdagen.

– På sätt och vis är vi ju privilegierade i dag. Vi får i alla fall vår lön, säger Jérôme Contat, som arbetar hos Peugeot i Metz i nordöstra Frankrike.

Han deltog i ett av 195 demonstrationståg, som organiserades i Frankrike på torsdagen.

– Men vi får inte tillräckligt betalt! Allting ökar just nu, utom våra löner, säger hans kollega Agnès Miclet, samtidigt som hon håller stadigt i en banderoll för fackförbundet CGT.

De franska bilarbetarna är oroliga för att arbetsgivarna kommer att använda den ekonomiska krisen som ursäkt, för att frysa lönerna.

– Det skulle bara förvärra situationen. En arbetare som tjänar knappt 14 000 kronor i månaden kan inte ta lån för att köpa en ny bil, säger Jérôme Contat.

Precis som många andra franska invånare hävdar Peugeot-arbetarna att varken regeringen eller arbetsgivarna gör tillräckligt för att försöka dämpa effekterna av den finansiella krisen.

– De unga behöver jobb. Jag har gjort mitt efter 35 år på fabriken och borde kunna sluta nu. Men istället höjer man pensionsåldern, säger Claude Corbolin.

Facken hävdar att en känsla av djup orättvisa håller på att breda ut sig i landet. Det är löntagarna som får ta konsekvenserna för att ”andra har spelat på börsen”.

Det är också anledningen till att samtliga större franska fack hade varslat om en dags generalstrejk den 29:e januari och uppmanade alla yrkesgrupper att visa sitt missnöje.

De anställda vid Peugeot-fabriken i Metz behövde inte strejka för att delta i protesterna. Just nu jobbar de bara ett par veckor i månaden. Under den senaste tiden har produktionen av växellådor gått på halvfart. All inhyrd arbetskraft har betackats och de 1500 fastanställda är korttidspermitterade på deltid.

– Många underleverantörer är beroende av oss. Där är situationen betydligt värre. Flera företag i ledet har börjat säga upp folk, berättar Jérôme Contat.

Hos Peugeot har facken och företagsledningen kommit överens om att alla fortsätter att få ut sin lön. Men avtalet innebär att de blir tvungna att göra obetald övertid, när hjulen väl börjar rulla igång igen.

Hos Renault är också en stor del av personalen korttidspermitterad. Men där får arbetarna bara 70 procent av lönen. Staten står för lejonparten, en del betalas av en solidaritetsfond och en annan liten del av arbetsgivaren. Före jul vädjade Renault-chefen Carlos Ghosn om hjälp från regeringen, framförallt i form av billiga lån, för att bilindustrin ska överleva krisen.

Regeringen har också lovat att lägga fram ett åtgärdspaket i början av februari.

I förväg har presidenten Nicolas Sarkozy sagt att i utbyte måste bilföretagen lova att inte lägga ner några fabriker i Frankrike.

Det sistnämnda är förstås facken nöjda med. Men de är samtidigt misstänksamma. De anser att den franska statsledningen i dag är lite för generös med att dela ut stöd till storföretag och banker, utan att ha någon ordentlig koll på hur pengarna egentligen används.

– Ja, vi måste vara vaksamma. Jag tror att det finns ett intresse från arbetsgivarnas sida att överdriva situationen, för att kunna driva igenom försämringar för oss löntagare, säger Jérôme Contat.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.