Industriarbetarnas tidning

Fritidsjobb stred mot avtalet

9 januari, 2009

Skrivet av KJELL JOHANSSON

De anställda vid Smålandsvillan i Vrigstad, Småland, ville ställa upp för jobben. Därför nappade de på förslaget om att ta fram ett nytt och billigare hus, ett prototyphus. På fritiden. För att de uppsagda skulle kunna komma tillbaka.

– Jag hade aldrig kunna tro att det skulle bli en sån uppståndelse, säger Lennart Bergh, klubbordförande i Skogs- och Träfackets verkstadsklubb vid Smålandsvillan. Och tillägger:

– Man utgår från sin arbetsplats, från det som gäller här.

Bakgrunden är den vanliga. Lågkonjunkturen och finanskrisen har fått husbranschen på knä. Vid Smålandsvillan har de på kort tid gått från cirka 180 anställda till 76 idag.

Det var då som företaget kom med en idé: – Vi borde kanske ta fram en billigare hustyp som kan locka köpare i dessa kristyngda dagar, har ni anställda lust att på er fritid ställa upp i det arbetet?

– Det skulle ju vara frivilligt. Vi gick med på att företaget gjorde en enkät bland de anställda. Alla ville delta, visade det sig, förklarar klubbordförande Lennart Bergh.

– Skälet var att vi hoppades få tillbaka arbetskamrater som förlorat jobben. Vi ville medverka för att få fler köpare. Det handlade inte om att stötta företaget genom att arbeta gratis, som det beskrevs i media.

Skogs- och Träfackets avtalssekreterare Per-Olof Sjöö uttalade sig om att det lokala facket och arbetsgivarna inte får göra den här typen av överenskommelser. Och från förbundets avdelning i Nässjö kom ombudsmännen Björn Jönsson och Bengt Karlsson. De förklarade för klubbstyrelsen vikten att slå vakt om kollektivavtalet och inte urholka det.

– Vi hade inte tecknat något avtal och företaget la ned tanken när det blev sådan uppståndelse, konstaterar klubbordföranden Lennart Bergh.

– Och i slutändan, i ett större perspektiv, håller vi givetvis med avdelningen och förbundet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.