Industriarbetarnas tidning

”Ge oss tips i stället för pekpinnar”

21 januari, 2009

Skrivet av ERIK GLANELL

Företagarförbundet anser att kraven på småföretagares arbetsmiljö kan upplevas för höga.
– Arbetsmiljöverket borde ge fler tips och råd, färre pekpinnar, säger Företagarförbundets förbundssekreterare Camilla Littorin (bilden).

Dagens Arbete publicerade i förra numret en kartläggning som visar att det finns stora säkerhetsbrister på många småföretag.

I debatten som blossat upp efter publiceringen har representanter för näringslivet hävdat att kraven på en förbättrad arbetsmiljö ofta är ogenomförbara. Småföretagen klarar inte av stora investeringar.

När Arbetsmiljöverkets gör inspektioner på små företag är det inte ovanligt att de upptäcker brister i säkerheten.

– De små företagen behöver vidta åtgärder, för oftast är det där bristerna finns. Man kan inte sänka kraven, säger Reyan Blomberg, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Camilla Littorin tycker att arbetsmiljöarbetet är krångligt för småföretagen.

– Systematiskt arbetsmiljöarbete låter onödigt byråkratiskt och tungt, säger hon och påpekar att ett krångligt system gör att småföretagarna inte riktigt förstår hur arbetsmiljöarbete fungerar.

– Pärmar lever bara i bokhyllan om man inte vet vad man ska ha dem till, säger Camilla Littorin.

Arbetsmiljöverket ser också bristerna i företagens kunskap, men anser att en hårdare koll är en bättre lösning.

– De små företagen behöver fler besök och en blandning av mer information och fler inspektioner, säger Reyan Blomberg.

Ett problem, enligt honom, är att inställningen till inspektionerna är olika på stora och små företag. De större företagen ser inspektionen som en hjälp. Mindre företag är mer skeptiska.

– Små företag känner sig förföljda av myndigheterna, medan de stora företagen oftast redan har ett systematiskt arbetsmiljöarbete, säger Reyan Blomberg.

Både Arbetsmiljöverket och Företagarförbundet är överens om att det råder en annan inställning till olyckstillbud på små respektive stora arbetsplatser.

– De små har svårt att bedöma vad som är en allvarlig olycka, säger Reyan Blomberg och fortsätter.

– Ofta är de så nära varandra på en mindre arbetsplats att de tänker ”Vi fixar det” istället för att rapportera det, säger Reyan Blomberg.

Företagarförbundet anser att det är för kostsamt för småföretagen att anpassa arbetsplatsen efter kraven från Arbetsmiljöverket. Camilla Littorin efterlyser därför att verket förutom att ställa krav även ska fungera som en tipsenhet med goda och ekonomiskt hållbara lösningar.

– Arbetsmiljöverket ska tänka flerdimensionellt. Man behöver inte köpa allting nytt, det går att köpa mycket på second hand eller tänka i andra banor, säger hon.

En hiss för tunga varor kan man inte köpa på second hand.

– Nej, men då kan man se om det går att ändra varuhanteringen, så att det inte behövs någon hiss, säger Camilla Littorin.

Arbetsmiljöverket ska tipsa företagen om second hand-köp, ska inte företagen ha något ansvar?

– Givetvis ska företagen också ha ett ansvar, men ibland har man fullt upp med annat och kan inte undvara någon till arbetsmiljöarbete, säger Camilla Littorin.

Ett av företagen som finns på ”värstinglistan” i DA:s kartläggning, och som det skrivits mycket om, är byggvaruhuset OS Björkman i Visby. Företaget fick flera anmärkningar vid en inspektion och vid ett återbesök var tre av dem fortfarande inte åtgärdade.

Reyan Blomberg är inspektören som var på platsen:

– När jag kom dit tänkte jag: ”Vad fasen, det här är ju riktigt dåligt.”

Vid andra besöket återstod bland annat ombyggnaden av en ramp ner till ett färglager som Reyan Blomberg bedömer ”utgör en solklar risk för skador”.

– Det här företaget håller en standard som om det vore på 1800-talet, säger Reyan Blomberg.

En av företagets ägare, Göran Sedelius, vill inte medverka i Dagens Arbete. Tidigare har han sagt till Gotlands Allehanda, Aftonbladet och Expressen att han är oförstående till kritiken och att företaget har ansträngt sig för att klara Arbetsmiljöverkets krav.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.