Industriarbetarnas tidning

Internationella avtal på Elanders

29 januari, 2009

Skrivet av

Grafikerna har tecknat både ett globalt ramavtal och ett avtal om företagsråd med Elanders.
– Jag tror det här är det bästa ramavtalet som ett grafiskt företag har, säger Grafikernas Leif Mettävaino.

I början av veckan hoppades Grafikerna på att få teckna två internationella avtal med den svenska tryckerikoncernen Elanders. Det gick vägen och Grafikernas internationellt ansvarige Leif Mettävainio är mycket nöjd.

– Det gick jättebra. Vi har tecknat både ett EWC-avtal och ett globalt avtal.

EWC-avtalet (European Workers Council) innebär att ett företagsråd med arbetstagarrepresentanter från alla enheter i Europa bildas. Rådet har bland annat rätt till information och samråd med företaget.

– Man får en respekt som anställd i koncernen och chans till inflytande på beslut som påverkar ens arbetssituation, säger Jan Strandberg, ansvarig för EWC och facklig utbildning på Grafikerna.

Samtidigt som det europeiska nätverket nu ska byggas upp, är tanken att ett globalt nätverk också ska växa fram. Med det globala ramavtalet, som också har skrivits under, har vissa grundläggande rättigheter fastställts. Rättigheterna ska gälla på företagets alla enheter i hela världen.

Leif Mettävainio är särskilt nöjd med att Elanders har gått lite längre än andra grafiska multinationella företag i sina avtal. Elanders ställer sig tydligt positivt till bildandet av fackföreningar på alla sina enheter.

FAKTA/Globalt avtal och EWC-avtal

Globala ramavtal sluts mellan multinationella företag och ett globalt fack. Företaget förbinder sig för att alla enheter, oavsett var i världen de finns, följer avtalets villkor.
Ofta används FN-organet ILO:s konventioner, till exempel rätten att organisera sig fackligt, rätten till kollektivavtal och förbud mot barnarbete.

EWC (European Workers Council) eller EFR (Europeiskt företagsråd) ska enligt ett EU-direktiv bildas på företag som har minst 1 000 anställda och har verksamhet i minst två europeiska länder. Rådet har rätt till information och samråd. Kostnaderna för företagsrådet ska bäras av företaget.

Texten är korrigerad 29/1 2009.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.