Industriarbetarnas tidning

Klippans tidigare styrelse åtalas

2 januari, 2009

Skrivet av PETER LEANDER

Sex personer som tidigare suttit i Klippans pappersbruks styrelse står nu inför rätta för vårdslösa affärer. Två av de åtalade är tidigare huvudägare i pappersbruket. De sex åtalade krävs på totalt 59 millioner kronor.

År 2002 röstade – då börsnoterade – Klippans styrelse igenom att köpa ett pappersbruk i Skottland. Bruket, Caldwell, ägdes av det skotska företaget Inveresk. Klippans huvudägare Jan Bernander och Stefan Lersten ägde vid denna tidpunkt även stora delar av Inveresk. Bruket i Klippan ägde också mindre delar av Inveresk.

Inveresk gick dåligt och ett sätt att rädda det skotska företaget var att Klippan tog över det förlustdrabbade Caldwellbruket. Jan Bernander och Stefan Lersten motiverade köpet med att det fanns samordningsfördelar eftersom de båda bruken producerade liknande produkter. En annan teori är att Jan Bernander och Stefan Lersten genom uppköpet försökte rädda sina pengar i Inveresk.

Lennart Låftman var ledamot i Klippans styrelse då köpet klubbades igenom.

– Beslutsunderlaget var väldigt dåligt. Jag minns att Jan Bernander lade fram planerna på en whiteboard. Bernander och Lersten satt på dubbla stolar. Jag röstade nej till köpet, men det gick ändå igenom.

Då Klippans styrelse röstade igenom att köpa bruket i Caldwell avgick Lennart Låftman.

Tio månader efter affären gick det skotska bruket omkull. Affären hade, enligt Sydsvenska Dagbladet, kostat Klippans pappersbruk totalt 100 miljoner kronor. En kostnad som ledde till att bruket i Klippan gick under.

I dag drivs pappersbruket i Klippan i mindre skala och av nya ägare, under namnet Svenska Pappersbruket.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.