Industriarbetarnas tidning

Misstänkt brott när skogs­arbetare drunknade

8 januari, 2009

En person kommer att delges misstanke om vållande till annans död och vårdslöshet i sjötrafik för dödsolyckan i Mälaren i oktober, då två personer omkom.

Olyckan inträffade då tre skogsarbetare i tjugoårsåldern och en 61-årig man var på väg från Ridön till fastlandet nära Västerås i en halvöppen motorbåt. Färden tar normalt cirka femton minuter, men det blåste hårt och när båten rundade en udde blev den översköljd av vågor och sjönk.

En av skogsarbetarna och 61-åringen drunknade, medan två av skogsarbetarna lyckades simma de ungefär 100 meterna till land och överlevde, kraftigt nedkylda.

– Det är föraren av båten som kommer att delges misstanke. Han har redan fått offentlig försvarare utsedd, säger sjöåklagare Henrik Attorp.

Attorp betonar att det är långt kvar till beslut om eventuellt åtal, men han hoppas kunna ta ett sådant beslut under det första kvartalet i år, alltså senast i mars.

Attorps kommande beslut grundar sig på vad som hittills framkommit av Västeråspolisens utredning av olyckan. Samtidigt pågår fortfarande Arbetsmiljöverkets utredning. När den är klar tar man där ställning till om en åtalsanmälan ska göras.

– Så långt har vi inte kommit ännu, säger arbetsmiljöinspektör Birgitta Linder.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.