Industriarbetarnas tidning

Oppositionen kritisk till krispaketet

22 januari, 2009

För lite och för sent. Så kan den rödgröna oppositionens kritik av regeringens krispaket sammanfattas.

Oppositionen efterlyser bland annat extra statligt stöd till kommuner och landsting så de inte tvingas till uppsägningar. Och man kräver att ROT-avdraget införs även för hyresrätter.

– Nu behöver man ta stora, rejäla tag men regeringens förslag är för små för att påverka arbetsmarknaden. Man gör alldeles för lite, säger Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesman Tomas Östros.

– Särskilt bråttom är det med besked till kommuner och landsting. Där har man redan börjat säga upp folk med hänvisning till att intäkterna kommer att minska på grund av krisen. Därför behövs snabba och tydliga besked om att man får extra statligt stöd så man kan behålla sina anställda. Men några sådana besked levererar inte regeringen.

Östros efterlyser också en satsning på upprusning av miljonprogrammet, lättnader för småföretagen, och stora utbildningssatsningar – allt från att kunna läsa in gymnasiekompetens till påbyggnadsutbildningar på högskolor och universitet.

Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Mikaela Valtersson tycker också att regeringen gör för lite. Även hon efterlyser satsningar på kommuner och landsting så att inte arbetslösheten ökar.

– Det finns ett enormt behov av renoveringar i hyresrätter. Man borde ta initiativ till en satsning så att upprustning sker på ett miljösmart sätt. Nu har man infört ROT-avdrag bara till villaägare och bostadsrätter. Hyresgästerna får ingenting! En sådan satsning är dessutom väldigt arbetskraftsintensiv, säger Mikaela Valtersson.

– Det är en stor besvikelse för att inte säga katastrof att regeringen inte lägger en enda extra krona till kommuner och landsting, säger Josefin Brink, Vänsterpartiet.

– Alla inser att är här finns nästa stora krishärd, visstidsanställda har redan fått börja gå och det har även lagts varsel.

Hon är också förvånad att det inte görs någon satsning på byggandet med de enorma behov som finns av reparationer och energiinvesteringar, inte minst inom miljonprogrammet.

Vad beror det på?

– Det verkar finnas en allmän ovilja att befatta sig med offentliga investeringar. Jag vet inte om det är ett sätt att låta välfärdssektorn krympa. Men det vore ju så samhällsekonomiskt oklokt att man inte vill tro det ens om borgarna. Det tas ju annars upp som ett misstag under 90-talskrisen att man då inte gick in med offentliga investeringar, nu verkar mana vara beredd göra om samma misstag.

Josefin Brink pekar också på möjligheten att införa permitteringsstöd:

– Regeringen vägrar ta frågan på allvar. Vi vill ha ett stöd till anställda i företag som plockas ur produktionen och får utbildning, i enlighet med vad IF Metall föreslagit. Nu lockar regeringen inte med något som kan överbygga kommande varsel.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?