Industriarbetarnas tidning

Permitterad i Europa – arbetslös i Sverige

14 januari, 2009

Skrivet av

De får behålla jobben, men ersättningen sjunker. I Europa hjälper staten företagen att behålla personalen.

I Sverige har vi inte längre några permitteringslöner. Här varslas i stället personalen om uppsägning när företagen anser sig ha arbetsbrist.

Frågan ställs på sin spets efter gårdagens varsel inom AB Volvo. 1 600 bort från de svenska fabrikerna i Göteborg, Skövde och Umeå. Inga i fabrikerna på kontinenten.

I Belgien kan de anställda permitteras upp till en femtedel av årsarbetstiden. De får cirka 70 procent av lönen från a-kassan. Den som har försörjningsansvar kan få mer. Ovanpå den statliga ersättningen kan företagen fylla ut ersättningen ytterligare till den enskilde.

I Frankrike kan man nu få permitteringslön i 18 månader. Regeringen utökade vid årsskiftet gränsen som tidigare låg vid 12 månader.

Staten står för 50 procent av lönen. Därutöver betalar staten ut 2,13 euro i timmen för anställda i företag med fler än 250 anställda och 2,44 euro i företag som har färre anställda.

Även i Tyskland har permitteringstiden nyligen förlängts. Tidigare gällde max 6 månader, men den tyska regeringen har förlängt rätten att få permitteringslön till 18 månader. Ersättningen är densamma som i a-kassan: 60 procent för ensamstående, 67 procent för familjeförsörjare.

Staten står för en tredjedel av kostnaden, företaget för en tredjedel och den återstående tredjedel får den enskilde stå för i form av förlorad inkomst.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen