Industriarbetarnas tidning

Sätt press på Israel!

9 januari, 2009

Skrivet av PETER LEANDER

Tommy Andersson, ordförande i Grafikerna, kräver i en debattartikel (Stoppa brotten mot folkrätten i Gaza; pdf på Grafiska fackförbundets hemsida) att Israel genast upphör med bombningarna av Gaza. Under det pågående israeliska angreppet har en FN-skola och ett sjukhus förstörts där Grafiska Fackförbundet tidigare bedrivit biståndsprojekt.

Tommy Andersson besökte Gaza för ett par år sedan. Vid den tidpunkten bedrev Grafiska Fackförbundet två biståndsprojekt i Gaza. Det ena var en yrkesutbildning på en FN-skola, där ett 100-tal ungdomar utbildades till elektriker. Det andra projektet var i form av ekonomiskt bistånd till ett sjukhus som behandlade traumatiserade barn.

Till följd av de israeliska bombningarna av Gaza har byggnaderna, där projekten drevs, förstörts. Flera människor har dött, däribland ett flertal barn.

– Syftet med projektet, där vi utbildade ungdomar till elektriker, var att ge dem en meningsfull vardag, och på så sätt hålla dem borta från de militanta islamistiska organisationerna, säger Tommy Andersson.

Han kräver i sin debattartikel att Sverige och EU tydligare ska ta ställning mot Israels bombning av Gaza.

– Det räcker inte med plattityder. Vi måste sätta press på Israel.

Det bästa sättet att göra det, enligt Tommy Andersson, är att tvinga Israel att leva upp till de åtaganden som villkoras i Israels handelsavtal med EU. I avtalet står det att Israel ska respektera mänskliga rättigheter. Enligt Tommy Andersson är bombningarna ett brott mot dessa rättigheter; handelsavtalet måste därför frysas tills dess att Israel upphör med bombningarna.

Att Hamas militanta gren skjuter raketer in i Israel tycker Tommy Andersson är oförsvarbart, men att han förstår ändå varför unga palestinska män dras till de militanta grupperna.

– Gaza har varit isolerat under en lång tid. Det är ont om mediciner och mat. Gaza är ett fängelse med miljontals människor på en yta lika stor som Öland. Till slut reagerar folk. Bilden av Gaza som ges i media har länge varit felaktig.

– Verkligheten är mycket värre än vad vi tror.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.